Aasland forsvarer elektrifisering av Melkøya: – Snøhvit Future ville vært uaktuelt uten nytt nett

Den store flaskehalsen for ny, norsk kraftproduksjon, er at man ligger langt etter på utbyggingen av nettet. Olje- og energiminister Terje Aasland erkjenner at det er en lang vei å gå. 
Foto: Espen Bless Stenberg
Foto: Espen Bless Stenberg

Regjeringa har måttet tåle mye kritikk etter at de i sommer presenterte planene om å elektrifisere Equinors LNG Hammerfest på Melkøya. Under Kraftkonferansen i Bodø som startet tirsdag formiddag, uttalte olje- og energiministeren at det står industriprosjekter i en lang rekke og venter på å få etablere seg i Nord-Norge, men at begrensninger på nettet gjør det krevende å få realisert disse. 

– Det står 15.000 megawatt i kø for å få etablere seg. Det er 15.000 megawatt med muligheter, og er et vitnesbyrd om at Norge er et attraktivt land å etablere seg i, ifølge ministeren. 

Fra scenen i Bodø uttalte Aasland også at det er viktig at man utnytter energien og nettet vi allerede har, på en mer effektiv måte i årene framover. 

– Skal vi utvikle næringslivet på en måte som vi ønsker det, er det nødvendig å bygge mer nett og mer kraft. Vi må også bruke energien mer effektivt, og det skal vi legge til rette for. Infrastrukturen må være på plass. Det er det aller viktigste. Nettet er jo selve hovedpulsåren i det moderne samfunn, sier Aasland. 

Samtidig mener Aasland at man ligger etter når det gjelder utbyggingen av kraftnettet i Nord-Norge. 

– Det er ingen tvil om at vi ligger bakpå, og det må vi gjøre noe med. Vi må velge en handlingsplan for raskere utbyging av nett, og det er nettopp det vi har gjort når vi har lansert kraftløftet for Finnmark, sier Aasland. 

Han viser til elektrifiseringen av Melkøya, og den tilknyttede kraftpakken som har som mål å bygge ut nett og kraftproduksjon. Olje- og energiministeren sier også at Snøhvit-feltet utenfor kysten av Finnmark er særdeles viktig for sysselsettinga i Finnmark, og at den kommende utvidelsen av gassfeltet vil være svært viktig. 

– Jeg har i lengre tid som politiker fulgt situasjonen i Finnmark nøye, og det er grunn til bekymring. Man kan jo nesten ikke skru i en pære i Finnmark uten at det blinker hos naboen. Derfor er utbygging av nett og ny kraft svært viktig. Nå innfrir vi mer kraft og mer nett. Snøhvit Future gir en unik mulighet til å kickstarte og redde infrastrukturutviklingen man trenger så sårt i Finnmark. 

– Snøhvit Future ville vært helt uaktuelt uten dette kraftløftet, sier Aasland og poengterer at dette er det viktigste industrianlegget i den nordligste landsdelen med sine 900 årsverk. 


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også