– Beste resultatet i et andre kvartal i Statkrafts historie

Statkraft styrker bunnlinjen, tross lavere produksjon og priser.
NYE KVARTALSTALL: Fra Statkraft og konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen. | Foto: Anders Lie Brenna
NYE KVARTALSTALL: Fra Statkraft og konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen. | Foto: Anders Lie Brenna

– Solid drift, effektiv energidisponering og høy verdiskaping i markedsaktivitetene bidro til det beste resultatet i et andre kvartal i Statkrafts historie. Vi fortsetter å skalere opp utbyggingen av mer fornybar energi både i Norge og i utlandet, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i en børsmelding i forbindelse med tallene.

Statkraft melder om rekordkvartal, tross lavere produksjon og kraftpriser. Resultat etter skatt endte på 5,6 milliarder kroner. I fjor lå dette tallet på minus 1,2 milliarder kroner.

Netto driftsinntekter steg til 13,1 milliarder kroner i andre kvartal 2023 fra 8,4 milliarder kroner i samme kvartal i fjor. Underliggende driftsresultat (EBIT) steg til 7,6 milliarder kroner fra 3,8 milliarder kroner, skriver selskapet

Resultat før skatt var 12,4 milliarder i det foregående kvartalet, opp fra 2,6 milliarder kroner i 2022. 

Kraftproduksjonen var 13.0 TWh i andre kvartal, 1,2 TWh lavere enn i 2022. Selskapet knytter fallet til den norske vannkraften.

«Prisene og volatiliteten har falt fra de svært høye nivåene tidligere i energikrisen, men prisene ligger fortsatt på et høyt nivå sammenlignet med før bortfallet av russisk gass i det europeiske energimarkedet. Energibalansen i Europa har bedret seg betraktelig, drevet av større LNG-tilgang, lavere etterspørsel og økt utrulling av fornybar energi. Det var også stort tilsig i andre kvartal. De nordiske magasinnivåene var på 94 prosent av median ved utgangen av juni og er for tiden på 95 prosent av median. Lavere kraftpriser bidro også til positive sikringseffekter i kvartalet», skriver Statkraft i meldingen.

Selskapet melder også om høyere driftskostnader, hovedsakelig på grunn av veksten i selskapet, valutaeffekter som følge av svekkelsen av den norske kronen, samt det norske høyprisbidraget.

I august kjøpte Statkraft en portefølje av vindparker i drift i Tyskland og Frankrike med en samlet effekt på 337 MW. Det er et betydelig potensial for å forlenge levetiden til vindparkene, og for å oppgradere til moderne vindturbiner, skriver selskapet i meldingen.

Selskapet har også signert en avtale om å kjøpe to vindparker i drift i Brasil (260 MW), for å bygge ytterligere skala i landet. Gjennomføring av kjøpet ventes i fjerde kvartal.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også