Stabil fyllingsgrad - før ekstremværet Hans

Fyllingsgraden holdt seg stabil på 73,8 prosent i forrige uke, men NVE forventer veldig mye mer tilsig denne uken.
STABIL FYLLINGSGRAD: Fyllingsgraden holdt seg stabil på landsbasis, men NVE forventer økt fyllingsgrad i inneværende uke som følge av ekstremværet Hans. | Foto: Ørn E. Borgen / NTB
STABIL FYLLINGSGRAD: Fyllingsgraden holdt seg stabil på landsbasis, men NVE forventer økt fyllingsgrad i inneværende uke som følge av ekstremværet Hans. | Foto: Ørn E. Borgen / NTB

I forrige uke holdt fyllingsgraden i Norges vannmagasiner seg stabilt på 73,8 prosent. Det tilsvarer 64,4 TWh lagret vann. Det var imidlertid før ekstremværet slo til for fullt mandag denne uken.

Ved utgangen av uke 31 var dette nivået for fyllingsgraden i Norge og i de fem norske prisområdene:

  • Norge: 73,8% (64,4 TWh)
  • NO1: 89,5% (5,4 TWh)
  • NO2: 73,3% (24,9 TWh)
  • NO3: 71,1% (6,5 TWh)
  • NO4: 67,7% (14,1 TWh)
  • NO5: 77,6% (13,5 TWh)

I de hydrologiske dataene kommer det frem at snølageret nå er redusert til kun 336 GWh. Der står det også at tilsiget var beregnet til å utgjøre 2,2 TWh, noe som var det laveste siden begynnelsen av mai. Den samlede hydrologiske balansen er 2,5 TWh under normalen.

Dette vil trolig endre seg i inneværende uke. Med den gamle HBV-metoden har NVE regnet seg frem til at ukens tilsig vil ende på 6,4 TWh, noe som er omtrent 2,5 ganger så mye som forrige uke.

I kraftsituasjonsrapporten skriver NVE at det i forrige uke var en nedgang i kraftproduksjonen i alle prisområdene, med unntak av i Sørøst-Norge (NO1). Det skyldes primært høy magasinfylling og varsel om store nedbørsmengder i forbindelse med stormen Hans, noe som bidro til å opprettholde den høye produksjonen i Sørøst-Norge. 

Mindre nedbør i Sør- (NO1, NO2 og NO5) og Midt-Norge (NO3), samt mye vindkraftproduksjon for årstiden på kontinentet i begynnelsen av uken, førte til lavere regulerbar vannkraftproduksjon for Norge samlet sett.

Nord-Norge (NO4) hadde også denne uken den laveste ukentlige prisen i Norden på 19 øre/kWh. En av grunnene var økende vindkraftproduksjon i nord i Norden mot slutten av helgen, som førte til flere timer med lave priser. Det var ingen kapasitet på forbindelsen mellom Nord-Sverige (SE2) og Nord-Norge den siste uken på grunn av vedlikeholdsarbeid.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også