Negative strømpriser i alle timer i hele Norden - bortsett fra én time i NO2

Ekstremværet Hans sørger for at det kun er strømkunder på Sørlandet som må betale for strømmen på tirsdag, og de må bare betale fra 07:00 til 08:00 på morgenen.
NEGATIVE STRØMPRISER: Hele Norden har negative strømpriser hver eneste time gjennom tirsdagen. Det eneste unntaket er 07:00 på morgenen i prisområde NO2. | Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
NEGATIVE STRØMPRISER: Hele Norden har negative strømpriser hver eneste time gjennom tirsdagen. Det eneste unntaket er 07:00 på morgenen i prisområde NO2. | Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Ekstremværet Hans har truffet Norge, Sverige og Danmark, og det påvirker strømmarkedet i stor grad.

Da kraftbørsen Nord Pool kunne la frem tallene, viser de at det i hele Norden er negative strømpriser hver eneste time. 

Det eneste unntaket er i Kristiansand, Stavanger og resten av det sørvestnorske prisområdet NO2. Der er strømprisen i pluss i én time, fra 07:00 til 08:00 på morgenen.

Gjennomsnittlig døgnpris er negativ i hver eneste av de fem norske prisområdene:

  • NO1: -3,63 euro/MWh
  • NO2: -3,51 euro/MWh
  • NO3: -3,42 euro/MWh
  • NO4: -3,70 euro/MWh
  • NO5: -2,93 euro/MWh

Selv om det gjennomgående er negative strømpriser, er de ikke ekstremt lave. På sitt aller laveste er strømprisen nede i -6,39 euro/MWh. Det henger trolig sammen med at opprinnelsesgarantier kan gjøre det lønnsomt å produsere selv med litt negative strømpriser, men at produksjonen stopper hvis prisen faller under opprinnelsesgarantiene.

Slik er det ikke i de baltiske landene. Der har de også flere timer med negative strømpriser, men de har også enkelttimer med ekstremt dyr strøm. På sitt høyeste er strømprisen oppe i over 97,33 euro/MWh. Det skjer selv om den på sitt laveste er lavere enn i Norge, med -9,97 euro/MWh.

Den nordiske systemprisen er også rekordlav. Der ender døgnprisen på -4,14 euro/MWh, og den varierer fra -10,00 til -0,10 euro/MWh.

For strømkundene gir negative strømpriser en redusert regning, men prisene må gå markant under null for at det skal lønne seg å bruke strøm. Det er fordi avgifter som elavgiften og Enova-påslaget, samt nettleien, kommer i tillegg til strømprisen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også