Tonne: – Inn i neste vinter er vi nødt til å ha en beredskap ut fra akkurat det samme bildet

Statnett har ikke bestemt seg for om kraftsituasjonskartet skal settes tilbake i grønt, og det kan ta lang tid før de eventuelt gjør det.
FORTSATT GULT: Statnett vurderer å fortsette med gul status på kraftsiutasjonskartet. | Foto: Anders Lie Brenna
FORTSATT GULT: Statnett vurderer å fortsette med gul status på kraftsiutasjonskartet. | Foto: Anders Lie Brenna

Statnett satte kraftsituasjonskartet i gult 24. mai i år. Det betyr at det er mellom fem og tjue prosents sjanse for kraftrasjonering.

Nå ser det markant bedre ut med høyere fyllingsgrad etter en våt høst, men det er ingen automatikk i at status settes tilbake til normalt slik Statnett gjorde på høsten i fjor.

I et intervju med Montel, forteller Statnett-sjef Hilde Tonne at de fortsatt vurderer om de skal gjøre det eller ikke.

– Akkurat dette er jo tusenkronersspørsmålet nå. Dette vurderer vi kontinuerlig, sier Tonne til Montel.

Statnett-sjefen viser til at det fortsatt er et stykke opp til mediannivået for fyllingsgraden i Sør-Norge samlet sett, og påpeker at energisituasjonen i Europa fortsatt er alvorlig. Akkurat nå er Europas gasslagre nesten fulle, men det forventes at de raskt vil tappes ned når vinteren kommer for fullt. Det vil påvirke strømsituasjonen i Norge fordi Europa risikerer å gå tomme for gass, og da blir de avhengig av å kunne importere strøm fra Norge.

– Når vi kommer inn i vårknipa gjennom vinteren, begynner gasslagrene også å bli brukt, uten å kunne bli erstattet. Vi vet heller ikke hvordan vinteren blir, hvor kaldt det blir og hvor mye nedbør som kommer. Så inn i neste vinter er vi nødt til å ha en beredskap ut fra akkurat det samme bildet som vi hadde for noen uker siden. Alle disse tingene må vi ta med i betraktningen når vi skal vurdere om vi skal fortsette å være på gult nivå. Så beslutningen er ikke tatt, sier Tonne til Montel.

Montel utfordrer Statnett-sjefen på om det kan bli aktuelt å opprettholde gul status gjennom hele 2023, og hun bekrefter at det er noe som vurderes.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også