Ny solkraftveileder: - Første steg på veien til en felles standard for bransjen

Solenergiklyngen lanserer veileder for utbygging av større bakkemonterte solkraftverk.
NY VEILEDER: – Veilederen er et første steg på veien til en felles standard for bransjen. | Foto: Solenergiklyngen
NY VEILEDER: – Veilederen er et første steg på veien til en felles standard for bransjen. | Foto: Solenergiklyngen

Solenergiklyngen har fått Multiconsult til å utarbeide en veileder for beste praksis ved utbygging av større bakkemonterte solkraftverk.

– Veilederen er et første steg på veien til en felles standard for bransjen, sier administrerende direktør Trine Kopstad Berentsen i Solenergiklyngen, i en pressemelding.

Veilederen beskrives som et førsteutkast til et rammeverk for utbygging av anlegg. Den tar for seg prosessen fra valg av arealer, konsesjoner og tillatelser, nettilknytning, teknologivalg og solkraftens rolle i strømsystemet.

– Det er et stort behov for produksjon av ny, ren kraft. Men det må gjøres på en god måte, slik av vi ikke får irreversible skader på natur og økosystemer i forbindelse med utbyggingene, sier Kopstad Berentsen.

Så langt har solkraft i Norge stort sett begrenset seg til takmonterte anlegg på private eneboliger, samt på næringsbygg. NVE har imidlertid fått de første konsesjonssøknadene for bakkemonterte solkraftanlegg, og det forventes å bli mange flere i tiden fremover.

Solenergiklyngen fremhever at bakkemonterte anlegg kan bygges ut raskere enn anlegg på tak, og at de kan oppnå stordriftsfordeler som gjør de billigere å bygge ut.

– Solkraftverk har også gode synergieffekter med vann- og vindkraft gjennom høyere produksjon i tørre år og om sommeren. Såkalte «hybride» kraftverk, eller kombinasjons- kraftverk, muliggjør bedre utnyttelse av kraftnettet og eksisterende infrastruktur, sier Torje Evensen, rådgiver solenergi i Multiconsult.

Solenergiklyngen trekker også frem at solkraft ofte er kortreist strøm, og at det gir økt gevinst i form av mindre nettap.

– Det er i dag normalt å beregne at man mister 10 prosent av kraften underveis i kablene, og det er ingen tjent med, sier Kopstad Berentsen.

Solenergi er relativt raskt å sette opp, og konsekvensene av utbygging er som regel mindre enn ved andre kraftproduserende energikilder. Det gjør at det ofte ikke er selve solenergianlegget som tar tid, men nettilknytningen.

– Vi hører fra våre medlemmer at det tar lengre tid å få svar på om det er kapasitet i nettet, enn det tar å bygge selve solparken. Her må man det komme krav til responstid hos nettselskapene, sier Kopstad Berentsen.

Veilederen kan lastes ned og leses her.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også