Ny solkraftveileder: - Første steg på veien til en felles standard for bransjen

Solenergiklyngen lanserer veileder for utbygging av større bakkemonterte solkraftverk.
NY VEILEDER: – Veilederen er et første steg på veien til en felles standard for bransjen. | Foto: Solenergiklyngen
NY VEILEDER: – Veilederen er et første steg på veien til en felles standard for bransjen. | Foto: Solenergiklyngen

Solenergiklyngen har fått Multiconsult til å utarbeide en veileder for beste praksis ved utbygging av større bakkemonterte solkraftverk.

– Veilederen er et første steg på veien til en felles standard for bransjen, sier administrerende direktør Trine Kopstad Berentsen i Solenergiklyngen, i en pressemelding.

Veilederen beskrives som et førsteutkast til et rammeverk for utbygging av anlegg. Den tar for seg prosessen fra valg av arealer, konsesjoner og tillatelser, nettilknytning, teknologivalg og solkraftens rolle i strømsystemet.

– Det er et stort behov for produksjon av ny, ren kraft. Men det må gjøres på en god måte, slik av vi ikke får irreversible skader på natur og økosystemer i forbindelse med utbyggingene, sier Kopstad Berentsen.

Så langt har solkraft i Norge stort sett begrenset seg til takmonterte anlegg på private eneboliger, samt på næringsbygg. NVE har imidlertid fått de første konsesjonssøknadene for bakkemonterte solkraftanlegg, og det forventes å bli mange flere i tiden fremover.

Solenergiklyngen fremhever at bakkemonterte anlegg kan bygges ut raskere enn anlegg på tak, og at de kan oppnå stordriftsfordeler som gjør de billigere å bygge ut.

– Solkraftverk har også gode synergieffekter med vann- og vindkraft gjennom høyere produksjon i tørre år og om sommeren. Såkalte «hybride» kraftverk, eller kombinasjons- kraftverk, muliggjør bedre utnyttelse av kraftnettet og eksisterende infrastruktur, sier Torje Evensen, rådgiver solenergi i Multiconsult.

Solenergiklyngen trekker også frem at solkraft ofte er kortreist strøm, og at det gir økt gevinst i form av mindre nettap.

– Det er i dag normalt å beregne at man mister 10 prosent av kraften underveis i kablene, og det er ingen tjent med, sier Kopstad Berentsen.

Solenergi er relativt raskt å sette opp, og konsekvensene av utbygging er som regel mindre enn ved andre kraftproduserende energikilder. Det gjør at det ofte ikke er selve solenergianlegget som tar tid, men nettilknytningen.

– Vi hører fra våre medlemmer at det tar lengre tid å få svar på om det er kapasitet i nettet, enn det tar å bygge selve solparken. Her må man det komme krav til responstid hos nettselskapene, sier Kopstad Berentsen.

Veilederen kan lastes ned og leses her.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også