Sol og vind har spart EU for 114 milliarder kroner i gassimport

Andelen sol- og vindenergi i EUs kraftprodiksjon har økt betydelig det siste året og har gjort det mulig å begrense gassimporten betydelig.
VIND OG SOL: – Vind og sol hjelper allerede europeiske borgere. | Foto: Finn Frandsen
VIND OG SOL: – Vind og sol hjelper allerede europeiske borgere. | Foto: Finn Frandsen

I disse dager jobber EUs medlemsland hardt for å få på plass mer fornybar energi. I tillegg til å redusere utslipp, kan det også bidra til å spare litt på lommeboken.

Sol- og vindenergi har produsert en fjerdedel av EUs elektrisitet siden mars 2022, og dette har gjort det mulig å unngå 70 bcm i gassimport, skriver Euractiv.

En ny studie fra E3G og Ember viser at produksjonen av elektrisitet fra vind- og solenergi i EU har hatt rekordvekst fra i fjor alene. Dette har spart forbundet for 11 milliarder euroeuro (114 milliarder norske kroner) i gasskostnader.

EU brukte imidlertid fortsatt cirka 82 milliarder euro på fossil gass i denne perioden for å levere 20 prosent av strømmen.

– Vind og sol hjelper allerede europeiske borgere. Men fremtidspotensialet er enda større, sier Dr. Chris Rosslowe, senioranalytiker i Ember.

Vind- og solenergi utgjorde dermed 24 prosent av EUs strøm med til sammen 345 TWh – en økning på 39 TWh på ett år.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

NYTT HJEMMEBATTERI: Stefan Jansson i svenske Polarium and Edgeir Aksnes i det norske strømselskapet Tibber begynner å levere hjemmebatteri fra høsten 2023. | Foto: Tibber

Tibber lanserer hjemmebatteri

For abonnenter