Støre: KI sprenger alle grenser for strømforbruk

Alle kan ikke regne med å få ubegrenset tilgang til ren norsk kraft i framtiden, sier statsminister Jonas Gahr Støre. Diskusjonen om hvem som får, blir viktig.
– Vi trenger mer kraft, men noen av de vekstprognosene for hva kunstig intelligens vil kreve av kraft, sprenger alle grenser for hva som er realistisk, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han holdt sin halvårlige oppsummerende pressekonferanse i regjeringens representasjonsanlegg. | Foto: Cornelius Poppe / NTB
– Vi trenger mer kraft, men noen av de vekstprognosene for hva kunstig intelligens vil kreve av kraft, sprenger alle grenser for hva som er realistisk, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han holdt sin halvårlige oppsummerende pressekonferanse i regjeringens representasjonsanlegg. | Foto: Cornelius Poppe / NTB
NTB

– Det er en kjempeutfordring. Vi trenger mer kraft, men noen av de vekstprognosene for hva kunstig intelligens vil kreve av kraft, sprenger alle grenser for hva som er realistisk. Dette kommer til å bli en veldig viktig diskusjon framover, sier Støre til NTB.

Statsministeren varsler at man i framtiden må være restriktiv med hvem som skal få tilgang til den rene norske strømmen.

En av tingene han advarer mot, er det enorme kraftkonsumet som kunstig intelligens (KI) medfører. Selv helt enkle søk på språkmodeller som ChatGPT medfører ekstremt mye strømbruk, og blant annet Dagsavisen har skrevet om at mange advarer om nye former for miljøkriser som følge av dette.

Skeptisk til kryptovaluta

– Jeg tror det kommer nye diskusjoner om hva kraften bør brukes til. Vi har for eksempel sagt at storproduksjon av kryptovaluta er det ikke naturlig at vi åpner for, sier Støre.

Statsministeren stiller seg med dette åpen for det et bredt flertall på Stortinget vil ha en utredning av, nettopp utvinning av kryptovaluta. Også dette er noe som krever enorme mengder strøm og elektrisk kraft.

Et uvanlig flertall bestående av SV, Høyre, Frp, MDG, Rødt, KrF og Pasientfokus gikk i midten av mai sammen om kreve at regjeringen utreder et utvinningsforbud av kryptovaluta innen statsbudsjettet i høst. Til slutt sluttet også Arbeiderpartiet og Senterpartiet seg til initiativet.

– Denne typen energisløsing betyr mer ødelagt natur, dårligere energisikkerhet og økte klimagassutslipp, sa MDGs Une Bastholm om datasentre som utvinner kryptovaluta.

Havvind for framtiden

Da Støre tirsdag møtte pressen for å oppsummere det siste halvåret, valgte han å framheve behovet for storstilt utbygging av havvind for at Norge skal sikre seg nok elektrisk kraft for framtiden. Han smykket seg med at regjeringen i vår har greid å gjennomføre den første vellykkede havvindauksjonen på norsk sokkel.

Ambisjonen er at Norge om 15 år produserer like mye strøm fra havvind som det som kommer fra vannkraften i dag. Det vil i så fall være snakk om svært mange vindturbiner.

Dersom det skal være flytende havvindturbiner med en kapasitet på 8 megawatt (MW) lik de elleve som Equinor har bygget på Hywind Tampen, trenger Norge 4232 slike turbiner plassert utenfor kysten for å tangere dagens kapasitet av vannkraft.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også