Unio vil sette Rikslønnsnemnda til side – ber Stortinget om egen nemnd

Unio har ikke tillit til Rikslønnsnemnda og ber Stortinget oppnevne en egen nemnd når arbeidskonflikten organisasjonen står i skal behandles.
Unio-leder Ragnhild Lied, her fra en markering i slutten av mai, er ikke imponert over regjeringens forhandlingsvilje. | Foto: Beate Oma Dahle/NTB
Unio-leder Ragnhild Lied, her fra en markering i slutten av mai, er ikke imponert over regjeringens forhandlingsvilje. | Foto: Beate Oma Dahle/NTB
NTB og Lars Heltne

– Dette lønnsoppgjøret har vært politisert av regjeringen fra dag én. Regjeringen har vist null vilje til forhandlinger. Dette har vært en politisk prosess, ikke en forhandlingsprosess. Regjeringen har forsøkt å presse oss på plass, med LO som heiagjeng, sier Unio-leder Ragnhild Lied til Aftenposten.

Unio krever at LO ikke skal være en part i lønnsnemnda, siden de to organisasjonene har diametralt motsatt syn på hvordan avtalestrukturen i staten skal være.

I saker der staten er en av partene, består nemnda av lederen, som er nøytral, samt to faste, nøytrale medlemmer, i tillegg til LO Stats leder og statens personaldirektør Gisle Norheim. Partene i konflikten deltar med hver sin representant.

– Når regjeringen og LO så tydelig er part i konflikten, og i tillegg har en formell tilknytning gjennom det fagligpolitiske samarbeidet, må det få konsekvenser for den videre behandlingen, sier Lied.

Onsdag ble det klart at regjeringen stanset Unio-streiken med tvungen lønnsnemd av samfunnsmessige årsaker, blant annet hensynet til grensekontroll. Streiken gikk også utover helikopterflyvninger til norsk sokkel på grunn av manglende værvarsling.

Sokkeldirektoratet hadde varslet at 23 av deres ansatte var tatt ut i streik, og at dette kom til å påvirke direktoratets arbeidskapasitet.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også