NVE gir to millioner i overtredelsesgebyr: – Alvorlig brudd

Mener det norske rederiet Norled har brutt bestemmelsen i energiloven § 3-1 om at elektriske anlegg ikke kan bygges uten konsesjon.
Anne Johanne Kråkenes er seksjonssjef i NVE. | Foto: NVE
Anne Johanne Kråkenes er seksjonssjef i NVE. | Foto: NVE

Norled har bygget elektriske anlegg i Møre og Romsdal uten å ha nødvendig tillatelse. Det er bakgrunnen for gebyret på to millioner fra NVE, ifølge en pressemelding.

– Det er et alvorlig brudd på energiloven å sette i gang bygging av elektriske anlegg uten tillatelse. Dette undergraver hele konsesjonsordningen, og er noe vi vil slå hardt ned på framover, sier Anne Johanne Kråkenes, seksjonssjef i NVE.

NVE skriver at de vil ha økt fokus på brudd på konsesjonsplikten fremover. Energiloven krav om at aktører må ha konsesjon, for å sikre at bygging av elektriske anlegg skjer på en samfunnsmessig rasjonell måte.

NVE mener at Norled har brutt bestemmelsen i energiloven § 3-1 om at elektriske anlegg ikke kan bygges uten konsesjon.

Norled satte i gang byggingen av fergeladeanlegg på Årvika fergekai i Sande før de fikk tillatelse av NVE. Fergeladeanlegget er en del av elektrifiseringen av fergesambandet Årvika-Koparnes, og det ulovlige forholdet ble oppdaget av NVE i mars 2022 i forbindelse med behandlingen av konsesjonssøknaden.

Samme måned fikk Norled nødvendig tillatelse fra NVE, som informerte om at hendelsen ville bli fulgt opp i en egen reaksjonssak. I september i fjor fikk selskapet varsel om at NVE vurderte gi gebyr for den ulovlige byggingen.

Nordled er et norsk rederi med 80 fartøy, som driver ferje- og hurtigbåtsamband fra Oslofjorden til Troms.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev