Statnett stenger for import av opprinnelsesgarantier fra Sveits og Serbia

Diskusjoner pågår mellom Sveits og Eu om import av opprinnelsesgarantier fra tredjeland.
Stanser import av opprinnelsesgarantier i påvente av avklaring. | Foto: Anders Lie Brenna
Stanser import av opprinnelsesgarantier i påvente av avklaring. | Foto: Anders Lie Brenna

Opprinnelsesgarantier gir produsenter av fornybar energi en tilleggsinntekt som gjør det mulig å få ekstra betalt på toppen av inntektene fra salget av selve strømmen som produseres.

skriver NVE i en pressemelding at Statnett som registreringsansvarlig har stengt for import av opprinnelsesgarantiver fra Sveits og Serbia til det norske registeret NECS. Det skjer fra og med april for deklarasjonsåret 2024.

Bakgrunnen er at det pågår diskusjoner mellom Sveits og EU angående aksept av opprinnelsesgaranter fra tredjeland.

Statnett skriver på sin side at aktørene i markedet fortsatt kan overføre opprinnelsesgarantier fra registrene i sveits og Serbia så lenge de ikke inneholder sveitsiske eller serbiske opprinnelsesgarantier.

Opprinnelsesgarantier kan komme i forskjellige varianter. De er i utgangspunktet gyldige for fornybare energikilder som vannkraft, solenergi, vindkraft og kjernekraft. Det er også mulig å sette sammen spesialtilpassede opprinnelsesgarantier for å dokumentere at strømmen kun kommer fra en enkelt utvalgt energikilde, eller fra ett enkelt navngitt kraftverk.

Prisen på opprinnelsesgarantier har variert fra nesten ingenting og opptil 10 euro/MWh. Dermed har opprinnelsesgarantiene blant annet sørget for at vannkraften i Norge har fortsatt å produsere selv når strømprisen har vært negativ.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også