Regjeringen foreslår ny skatt på sokkelen for utenlandske selskaper

Gjelder for selskaper og arbeidstakere som vil ha inntekt fra havbruk.
VIL HA NY SKATT: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). | Foto: Javad Parsa / NTB
VIL HA NY SKATT: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). | Foto: Javad Parsa / NTB

Finansdepartementet foreslår å innføre skatteplikt for utenlandske selskaper og arbeidstakere som vil ha inntekt fra akvakultur (havbruk) på norsk kontinentalsokkel, ifølge en pressemelding.

Det foreslås også å innføre skatteplikt for utenlandske arbeidstakere som har inntekt i tilknytning til mineralvirksomhet, havvind og karbonhåndtering på kontinentalsokkelen. Forslagene er i dag sendt på høring.

Per i dag kan ikke utenlandske selskaper og personer som driver eller deltar i virksomhet på sokkelen skattelegges for aktiviteter som omfattes av forslaget. Inntekter fra selskap og personer som allerede er bosatt eller hjemmehørende her, er skattepliktige.

For utenlandske selskap og personer som omfattes av forslagene, er det 22 prosent skattesats som skal gjelde.

Det foreslås at endringene skal ha virkning fra og med inntektsåret 2025. Fristen for å komme med merknader til høringsnotatet er 17. juni 2024.

– Fremveksten av nye næringer gjør at det i tiden fremover forventes større aktivitet på norsk kontinentalsokkel. Vi ønsker å sikre at fellesskapet får en rettmessig andel av utenlandske selskapers verdiskapning i norske områder, og gjør derfor noen nødvendige skattegrep for å sikre nasjonal kontroll, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også