Sjefanalytiker i StormGeo om Sørlige Nordsjø II: – Senker sikkert prisen med 4-5 EUR/MWh

Sigbjørn Seland mener at 1400 MW fra Sørlige Nordsjø II allerede er priset inn i NO2-prisen av markedet.
PRESSER STRØMPRISEN: StormGeo har regnet seg frem til at Sørlige Nordsjø II presser strømprisen i NO2 med 4-5 euro/MWh. | Foto: Equinor
PRESSER STRØMPRISEN: StormGeo har regnet seg frem til at Sørlige Nordsjø II presser strømprisen i NO2 med 4-5 euro/MWh. | Foto: Equinor

Mens auksjonen på Sørlige Nordsjø II pågår, har StormGeo regnet på hva havvindparken betyr for strømprisen i prisområde NO2, der havvinden skal tilknyttes.

– Vindparken vil gi cirka 7 TWh i året inn i systemet. Så alt annet likt presser det jo kraftprisene ned, både i NO2 og i hele det nordiske systemet. Dette senker sikkert prisen med 4-5 EUR/MWh som et årssnitt for NO2, og kanskje med 2,5-3 euro på det nordiske systemnivået, sier sjefanalytiker Sigbjørn Seland i StormGeo til Montel.

Han mener at mye av effekten allerede er priset inn i markedet.

Dersom det ikke hadde blitt bud på Sørlige Nordsjø II, kunne det ha presset strømprisen opp. For i så fall ville det blitt mindre ny kraftproduksjon enn det markedsanalytikerne har regnet med.

Ifølge tall fra Elhub, har kraftproduksjonen i NO2 ligget på mellom 43 og 56 TWh hvert år de siste tre årene. Dermed vil opptil 7 TWh årlig havvind kunne gi betydelig utslag på tilbudssiden når priskrysset skal settes, selv om NO2 har relativt god utvekslingskapasitet med NO1 og kontinentet.

Basert på beregnet kapasitetsfaktor fra NVE og forskning på havvindparker ved Universitetet i Stavanger, har EnergiWatch tidligere regnet ut at produksjonen på Sørlige Nord vil ligge på mellom 6,3 og 6,9 TWh de første 15 årene. Det tilsvarer totalt 100 TWh i løpet av perioden med subsidiert differansekontrakt.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også