Statnett vil starte med ett års pilotperiode for EPAD-auksjoner

I Sverige brukte Svenska Kraftnät ett år på design og iverksetting av et lignende system. Oppstarten av det norske pilotprosjektet kan bli i fjerde kvartal.
SVARER REGJERINGEN: Gunnar Løvås har vært konserndirektør for kraftsystem og marked i Statnett siden mai 2019. | Foto: Anders Lie Brenna
SVARER REGJERINGEN: Gunnar Løvås har vært konserndirektør for kraftsystem og marked i Statnett siden mai 2019. | Foto: Anders Lie Brenna

Statnetts konserndirektør for kraftsystem og marked, Gunnar G. Løvås, skriver i et brev til Energidepartementet at Statnett vil starte med en pilotperiode for EPAD-auksjoner på 12 måneder, med opsjon om 12 måneders forlengelse. 

Det skriver Montel.

Dette skjer etter at regjeringen den 12. mars ville at Statnett skulle gjøre tiltak for å styrke likviditeten i det finansielle kraftmarkedet ved å tilby seg å være motpart for et begrenset volum av EPAD-kontrakter.

Gitt at RME ikke har noen innsigelser mot tiltaket, tror Løvås at EPAD-auksjonen kan etableres tidlig i fjerde kvartal. Statnett vil komme tilbake med en mer presis dato for oppstart av EPAD-piloten før sommeren, legger Løvås til.

Svenska Kraftnät har et lignende system og har EPAD-auksjoner på tirsdager, omtrent annenhver uke. I brevet viser Statnett-sjefen til at EPAD-piloten til Svenska Kraftnät ble designet og iverksatt i løpet av cirka 12 måneder.

EPAD, «electricity price area differentials», er en kontrakt som kjøpes for å sikre forskjellen mellom systemprisen og budområdeprisen. Ved å kombinere systempriskontrakten med en EPAD, kan en aktør oppnå full prissikring.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også