UD hastebehandlet russisk søknad om forskningstokt

Til tross for sanksjoner håndterer Norge fortsatt russiske skip. En søknad om forskningstokt ble hastebehandlet og et annet skip driftet inn i fiskevernsonen.
GODKJENTE: Utenriksdepartementet, her ved statsråd Espen Barth Eide (Ap), tillater at et russisk skip innleder vintertokt i Norge. | Foto: Javad Parsa / NTB
GODKJENTE: Utenriksdepartementet, her ved statsråd Espen Barth Eide (Ap), tillater at et russisk skip innleder vintertokt i Norge. | Foto: Javad Parsa / NTB
NTB

Utenriksdepartementet (UD) mottok den russiske søknaden for en forskningstokt med forskningsfartøyet «Vilnius» 30. januar, og ba om hastebehandling dagen etter, skriver Altinget. Søknaden ble godkjent 2. februar.

Det framgår i et brev sendt til Fiskeridirektoratet, Energidepartementet, Sokkeldirektoratet og Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), som Altinget har fått innsyn i.

Ifølge UD ble de informert om at søknaden hadde «hengt» i Utenriksministeriet i Moskva, og derfor først ankom Russlands ambassade 30. januar.

– Toktet er en del av det årlige vintertoktet avtalt i vedlegg 10 i Protokollen til Den norskrussiske fiskerikommisjonens 53. sesjon fra oktober 2023. Det planlagte toktet var derfor godt kjent for norske myndigheter, sier seniorrådgiver Mathias Rongved i UD til Altinget.

Etterretningstjenesten konkluderte i sin seneste trusselvurdering at Det russiske rekognoseringsprogrammet (RURP) har betydelig evne til å true norsk og vestlig kritisk undervannsinfrastruktur og energisektor, og at russiske etterretnings- og sikkerhetstjenester utnytter et stort antall sivile fartøy.

Tidligere i januar driftet det russiske forskningsfartøyet «Severniy Polus» inn i fiskevernsonen nordøst for Svalbard, noe UD ble varslet om.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også