Kraftanalytiker tror strømprisene faller til 40 øre mot sommeren

Dersom Marius Holm Rennesund får rett vil prisene nesten halveres fra dagens strømpriser. Årsaken er blant annet at Europas gasslagre nå er fullere.
PARTNER: Holm Rennesund har jobbet i konsulentselskapet THEMA siden februar 2013. Siden januar 2017 har han vært partner. | Foto: Anders Lie Brenna/EnergiWatch
PARTNER: Holm Rennesund har jobbet i konsulentselskapet THEMA siden februar 2013. Siden januar 2017 har han vært partner. | Foto: Anders Lie Brenna/EnergiWatch

– Vi forventer at det går nedover gjennom våren og ut mot sommeren. Gradvis fallende priser fra dagens 60–70 øre og ned mot 40, sier kraftanalytiker Marius Holm Rennesund i konsulentselskapet THEMA til NRK.

Dette skyldes blant annet at Europas gassforbruk har falt, og gasslagrene har aldri tidligere vært så fulle mot slutten av februar måned.

Gassprisene er en tiendedel av hva de var på det verste høsten 2022, da strømmen kostet opp mot seks kroner i Norge.

I 2023 var det danske gassforbruket 37 prosent lavere enn før Russland angrep Ukraina for to år siden,iser tall fra den danske Energistyrelsen.

Det har også vært en kraftig nedgang i resten av Europa. Før krigen fikk Europa opptil 46 prosent av sin gass fra Russland, men i fjor var det nede i 12-14 prosent, ifølge Ritzau. Den kom gjennom gassrør via Tyrkia, samt som flytende gass (LNG).

Nå er det Norge som er Europas største gassleverandør, men EU er fortsatt ikke helt uavhengig av russisk gass. De har som mål å klare å bli det i 2027.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også