Støre til Oslo Energy Forum: – Vi er ikke en oljenasjon, vi er en energinasjon

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) åpnet Oslo Energy Forum med en optimistisk tone, selv om han var nesten alene blant deltakerne om å tro på 1,5-gradersmålet.
Statsminister Jonas Gahr Støre under Oslo Energy Forum, som arrangeres på Scandic Holmenkollen Park hotell. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre under Oslo Energy Forum, som arrangeres på Scandic Holmenkollen Park hotell. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
NTB

Støre var en av de svært få i salen som rakk opp hånden da programleder Siri Lill Mannes spurte hvem som fortsatt trodde på målet som ble satt i Parisavtalen i 2015: Å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader.

I sin innledning viser statsministeren blant annet til at analyseselskapet Rystad Energy sier det ligger an til positive overraskelser på det teknologiske feltet, og at fornybar energi stadig vekk blir mer effektivt satt opp mot fossile brensler.

Optimistisk med tanke på Norges partiledermål

– Jeg tror det er mulig. Det er vanskelig og det krever mye. Vi ser tegn på at teknologi og politisk vilje, samt det vi fikk til på klimatoppmøtet COP28, kan ta oss dit, sier Støre til NTB.

Også under en partilederdebatt før kommunevalget i fjor var Støre alene om å rekke opp hånden på et lignende spørsmål, da gjaldt det om Norge kunne nå målet om 55 prosent kutt i klimagassutslippene innen 2030.

Statsministeren forsvarte i sin innledning at Norge fortsetter å utvinne olje og gass. Samtidig demonstrerte organisasjonen Extinction Rebellion utenfor med krav om umiddelbar stans, før de ble fjernet av politiet.

Endret syn på karbonfangst

– Vi er ikke en oljenasjon, vi er en energinasjon. Man gjør ikke et skifte ved å stenge en dør og åpne den andre, det er en overgang, sier Støre.

I tillegg pekte han på at norsk gass har bidratt til at Europa kan begrense importen fra Russland.

Og for Europas del har Støre merket seg en endring siden han ble statsminister høsten 2021.

– Det er en stor endring i holdningen til karbonfangst. Før kjempet EU mot denne teknologien, nå er det en del av strategien deres, sier statsministeren.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også