I 2023 leverte vindparken Markbygden Ett 1,3 TWh mindre enn avtalt i PPA-avtalen med Hydro

På forhånd var det ventet justert EBITDA på 4,3 milliarder kroner fjerde kvartal i fjor. Resultatet ble 3,7 milliarder.
Hilde Merete Aasheim har vært konsernsjef i Norsk Hydro siden mai 2019. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Hilde Merete Aasheim har vært konsernsjef i Norsk Hydro siden mai 2019. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

I fjerde kvartal 2023 har 0,5 TWh uteblitt fra den langsiktig kraftavtalen (PPA) Hydro Energi har med Markbygden Ett. For fjoråret i sin helhet har 1,3 TWh uteblitt, skriver selskapet i en pressemelding.

Hydro ble i november i fjor varslet om en selskapsstrukturering av Markbygden Ett, som er den første delen av vindkraftanlegget Markbygden i Norrbotten nord i Sverige med over 500 vindturbiner. 

Anlegget er det største i sitt slag i Europa, og i 2017 inngikk Hydro Energi en PPA med Markbygden Ett for årlig fast leveranse av 1,65 TWh i perioden 2021 til 2039. Den årlige produksjonen ble da anslått til å utgjøre 2,2 TWh.

Hydro fortsetter arbeidet med å søke kompensasjon for volumene som ikke ble levert i fjor.

Resultatfall

I 2023 ble resultatet før skatt på 6,5 milliarder kroner for aluminiumsgiganten Norsk Hydro, mot 32,3 milliarder året før, som var et rekordår. 

I fjerde kvartal fikk selskapet en justert EBITDA på 3.7 milliarder kroner, ned fra 7,2 milliarder samme tid i 2022. Ifølge estimater hentet inn fra Hydro, var en justert EBITDA på 4,3 milliarder ventet på forhånd.

Lavere salgspriser på aluminium og alumina, lavere volumer i ekstrudering og i resirkuleringsvirksomheten, høyere faste kostnader og lavere bidrag fra kraftsalg påvirket resultatet negativt. Dette ble delvis utliknet av lavere råvarekostnader, bedre marginer i Extrusions og valutaeffekter, skriver selskapet i en pressemelding.

Nedskrev mindre enn ventet

– Utfordrende markeder medfører svakere resultat i fjerde kvartal 2023. Vi håndterer kortsiktige svingninger gjennom kontinuerlig arbeid med våre forbedringsprogrammer og kommersielle ambisjoner. Dette gjør oss i stand til å fortsette vår posisjonering i jakten på de langsiktige verdiskapingsmulighetene for aluminium, sier konsernsjef Hilde Merete Aasheim i pressemeldingen.

I desember i fjor varslet Norsk Hydro samlede nedskrivninger på om lag 5,9 milliarder i resultatet for fjerde kvartal. Fasit ble 4,9 milliarder kroner som følge av et svakt aluminamarked på kort og medium sikt, og usikkerhet knyttet til kraftprisen for det deleide aluminiumverket Tomago i Australia

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også