Aasland: – Fra statens side er det ikke planer om å ta initiativ til et kjernekraftsamarbeid med Sverige eller Finland nå

– Om en norsk kraftprodusent eller investor skulle ønske å samarbeide om å etablere kjernekraft i Sverige eller Finland, er det ingen norske rettsregler som er til hinder for det, sier Terje Aasland.
INGEN PLANER: Det foreligger ingen planer om kjernekraft-samarbeid med Sverige eller Finland nå, verken på statlig eller næringslivsmessig nivå. | Foto: Anders Lie Brenna, EnergiWatch
INGEN PLANER: Det foreligger ingen planer om kjernekraft-samarbeid med Sverige eller Finland nå, verken på statlig eller næringslivsmessig nivå. | Foto: Anders Lie Brenna, EnergiWatch

På begynnelsen av ordet tok tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe til orde for at Norge burde bidra til rask utbygging av kjernekraft i Sverige.

Nå har stortingsrepresentant Marius Aron Nilsen fra Fremskrittspartiet stilt skriftlig spørsmål i Stortinget om det er noen hindringer, enten det er regulatorisk, lovmessig eller nettmessig som hindrer Norge i å samarbeide om bygging av kjernekraft med Sverige eller Finland.

I sitt svar påpeker energiminister Terje Aasland at etablering av kjernekraft krever omfattende myndighetsbehandling uansett hvilket land det dreier seg om, og at dette må tas direkte opp med hvert enkelt land.

– Om en norsk kraftprodusent eller investor skulle ønske å samarbeide med en svensk eller finsk kraftprodusent om å etablere kjernekraft i Sverige eller Finland, så er det ingen norske rettsregler som er til hinder for det, skriver Aasland i sitt svar.

Norsk Kjernekraft har tidligere sagt til EnergiWatch at det kan bli aktuelt.

– Det er definitivt aktuelt for Norsk Kjernekraft å investere i Sverige, i tillegg til Norge. Det gir god mening, og noe vi vil vurdere. Vi er i god dialog med svenske og finske aktører allerede, sa Jonny Hesthammer, administrerende direktør i Norsk Kjernekraft.

I sitt svar i Stortinget skriver imidlertid Aasland at energidepartementet per nå ikke er kjent med at norske aktører har konkrete planer om dette. Han legger til at det heller ikke foreligger slike planer på statlig nivå.

– Fra statens side er det ikke planer om å ta initiativ til et kjernekraftsamarbeid med Sverige eller Finland nå, skriver Aasland.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også