Vindkraftskatten vedtatt av Stortinget: – Jeg håper vi får se flere forlik i energi- og klimapolitikken neste år

– Alt i alt er skatteforliket klart bedre enn regjeringens opprinnelige forslag, sier Åslaug Haga i Fornybar Norge.
FLERE FORLIK: Åslaug Haga i Fornybar Norge vil ha flere brede forlik i energi- og miljøpolitikken fremover. | Foto: Anders Lie Brenna
FLERE FORLIK: Åslaug Haga i Fornybar Norge vil ha flere brede forlik i energi- og miljøpolitikken fremover. | Foto: Anders Lie Brenna

28. september 2022 kom regjeringen med flere radikale omlegginger av skatteregimet for både vannkraften og vindkraften. Det inkluderte grunnrenteskatt på vindkraft, et grep som ble kraftig kritisert.

Først tirsdag kveld denne uken, godt over ett år etterpå, ble grunnrenteskatten for vindkraft endelig avklart. Da ble det flertall i Stortinget for finanskomiteens innstilling. Der stemte et bredt flertall av representanter fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Venstre, Kristelig Folkeparti og Miljøpartiet De Grønne for det som ble sluttresultatet for vindkraft på land i Norge.

Åslaug Haga, leder i Fornybar Norge, er lettet over at saken nå er avgjort.

– Det er svært positivt at et bredt flertall på Stortinget er blitt enige om skatteopplegget for vindkraft på land. Det bidrar til forutsigbarhet for næringa og kommunene, slik at vi kan bygge ut den krafta som trengs til arbeidsplasser i industrien, utslippskutt og mer stabile strømpriser, sier Haga i en pressemelding. 

Hun trekker frem at energipolitikken frem til nå har vært preget av et høyt konfliktnivå, og håper det blir bedre fremover. For å få til det, tror hun det er nødvendig med flere brede politiske forlik.

– Jeg håper vi får se flere forlik i energi- og klimapolitikken neste år og at den offentlige debatten blir mer preget av hvilke løsninger som skal til for at landet skal få den energien som trengs, sier Haga.

Selv om hun er lettet over at saken nå er avklart, er hun tydelig på at sluttresultatet fortsatt har noen uheldige konsekvenser for eksisterende vindparker.

– Stortinget har vedtatt at fremtidige vindkraftanlegg skal beskattes etter samme prinsipp som for vannkraft og petroleum, hvor negativ grunnrente utbetales. For eksisterende kraftverk blir beskatningen skjerpet, noe som kan få uheldige konsekvenser. Men alt i alt er skatteforliket klart bedre enn regjeringens opprinnelige forslag, sier Haga.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også