OED vurderer ytterligere ekspropriasjon på Fosen - må gi tillatelse innen nyttår hvis Okea skal få oljeskattepakken

Nord-Fosen Siida mener en konsesjon og ekspropriasjonstillatelse til Okea vil kunne innebære en negativ føring for reparasjon av menneskerettighetsbruddet på Roan.
Okea har søkt om ekspropriasjon og forhåndstiltredelse i forbindelse med PAD for elektrifisering av Draugen og Njord. | Foto: Shell/OKEA
Okea har søkt om ekspropriasjon og forhåndstiltredelse i forbindelse med PAD for elektrifisering av Draugen og Njord. | Foto: Shell/OKEA

Nylig skrev Teknisk Ukeblad at av de 30 utbyggingsplanene som ble levert innen fristen for oljeskattepakken, er det bare en som ikke er ferdigbehandlet, nemlig elektrifiseringen av Draugen og Njord. Godkjenning må komme innen sluttet av året for å kvalifisere for den såkalte oljeskattepakka. 

Mens Olje- og energidepartementet (OED) ferdigbehandlet hele 19 prosjekter samme dag i slutten av juni, krevde PUD for Snøhvit Future litt lenger behandling og kom ikke før en måned etterpå. Nå er det bare PAD for Draugen og Njord som gjenstår.

– Departementet har saken til sluttbehandling, og vedtak vil bli fattet når den er ferdigbehandlet, opplyser Olje- og energidepartementet til TU. 

OED svarer ikke på spørsmål om årsaken til at behandlingen av elektrifiseringsplanene har tatt så lang tid eller hvor lang tid det vil ta før den er klar, ifølge TU.

Men postjournalen til Olje- og energidepartementet viser at det kan være snakk om vanskelige avgjørelser i henhold til ekspropriasjon av vinterbeite hos Nord-Fosen siida.

I Fosen-dommen ble konsesjon til vindkraftutbygging på Fosen kjent ugyldig fordi utbyggingen krenker reindriftssamenes rett til kulturutøvelse. Skjønnet ble derfor nektet fremmet. Spørsmålet i saken handlet i hovedsak om hvor terskelen for krenkelse ligger. Høyesterett, enstemmig i storkammer, kom frem til at terskelen allerede var nådd.

Ingen avbøtende tiltak har blitt innført etter dommen som kom for over 2 år siden. 

– I en slik uavklart situasjon er det åpenbart at det ikke kan vurderes et nytt inngrep i siidaens vinterbeiteområder. En høringsrunde før det er vedtatt at Roan skal rives, ville som et minimum krevd at det ble foretatt en langt mer omfattende konsekvensutredning i saken, basert på den foreliggende situasjon, nemlig at det ulovlige vindkraftanlegget er i full drift og området Roan og Haraheia er tapt som reindriftsområde, sier advokat Jon-Andreas Lange i Dalan Advokatfirma i et brev til OED, som EnergiWatch har fått innsyn i.

Men søknaden må altså behandles før slutten av året hvis Okea skal kunne benytte seg av oljeskattepakken. OED har bedt Okea om å redegjøre for deres korrespondanse med Nord-Fosen siida i forbindelse med ekspropriasjonssøknaden, men EnergiWatch har foreløbig ikke fått innsyn i svaret fra Okea.

– Ola Borten Moe, tidligere olje- og energiminister og medeier i Okea, har i media etter Høyesterettsdommen tatt til orde mot stenging av Roan og Storheia, sier advokaten for Nord Fosen siida i et nytt brev til OED og viser til en artikkel i Teknisk Ukeblad.

– En konsesjon og ekspropriasjonstillatelse til Okea vil kunne innebære en negativ føring for reparasjon av menneskerettighetsbruddet på Roan, skriver advokaten videre. 

Nord-Fosen siida ber derfor om at Okea-saken ikke avgjøres før en avgjørelse vedrørende Roan og Storheia foreligger.

– Det vil være uforsvarlig og respektløst mot siidaen å behandle Okeas søknad før det er avgjort om og når de menneskerettsstridige vindkraftverkene Roan og Storheia skal fjernes. Dette fordi søknaden til Okea er basert på at det skal brukes strøm fra Roan og Storheia, sier advokaten.

– Høyesterett kom i Fosen-dommen fram til at ekspropriasjonsskjønnet for Storheia og Roan vindkraftverk skulle nektes fremmet fordi vedtakene var i strid med SP art. 27. Som kjent pågår det nå en meklingsprosess mellom reindriftsutøverne og vindkraftkonsesjonærene i den saken, sier statssekretær Elisabeth Sæther (Ap) til EnergiWatch.

– OKEA har søkt om konsesjon til omlegging av energiforsyningen på Draugen- og Njord-plattformene til bruk av kraft fra nettet, og har i den forbindelse også søkt om samtykke til ekspropriasjon for bygging av nettanlegg. Departementet har mottatt NVEs innstilling til søknaden, og behandler den på vanlig måte, legger hun til. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også