Miljødirektoratet foreslår nytt klimamål for Norge

– Parisavtalen er tydelige på at industrialiserte land må gå foran, og vi mener at målet må være i størrelsesorden 80 prosent kutt i 2035, sier Ellen Hambro.
NYTT KLIMAMÅL: Miljødirektoratet vil at Norge skal kutte 80 prosent av utslippene innen 2035, og at 60 prosent skal tas i Norge. | Foto: Anders Lie Brenna
NYTT KLIMAMÅL: Miljødirektoratet vil at Norge skal kutte 80 prosent av utslippene innen 2035, og at 60 prosent skal tas i Norge. | Foto: Anders Lie Brenna
NTB

Miljødirektoratet anbefaler at Norge bør redusere utslipp av klimagasser med minst 80 prosent i 2035.

I 2025 skal alle land melde inn forsterkede klimamål under Parisavtalen for perioden etter 2030.

I en ny rapport bestilt av Klima- og miljødepartementet har Miljødirektoratet vurdert både ambisjonsnivå og mulige innretninger av målet som skal meldes inn til FN.

De anbefaler at Norge bør ha som mål å redusere utslipp av klimagasser i 2035 tilsvarende minst 80 prosent av nasjonale utslipp i 1990.

– Parisavtalen er tydelige på at industrialiserte land må gå foran, og vi mener at målet må være i størrelsesorden 80 prosent kutt i 2035 for at det skal kunne kan anses som en rettferdig andel av globale reduksjoner, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet i en pressemelding.

Miljødirektoratet mener også at Norges ambisjonsnivå bør ta utgangspunkt i det laveste temperaturnivået i Parisavtalen – å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader.

Miljødirektoratets rapport viser også til EUs vitenskapelige klimaråd, som beskriver hva som bør være EUs rettferdige bidrag.

– Det er viktig at alle land tar ansvar for egne utslipp. Norge har ikke tidligere meldt inn et mål som sier noe om hvor store deler av utslippskuttene som skal tas hjemme uten å kjøpe utslippsreduksjoner i andre land. Et slikt mål vil gi klare styringssignaler, bidra til nødvendig omstilling og er mulig å oppnå, påpeker Ellen Hambro.

Siden 1990 er Norges klimautslipp redusert med under fem prosent. Miljødirektoratet mener det vil være svært krevende å redusere de nasjonale utslippene med 80 prosent innen 2035, deres analyser anslår dog at en reduksjon på 60 prosent er realistisk.

For å nå Norges overordnede mål om 80 prosent reduksjon, må deler av målet oppfylles i samarbeid med andre land. Miljødirektoratet anbefaler derfor et videre samarbeid med EU.

De mener det er viktig med et 2035-mål som spesifiserer hvor mye av utslippsreduksjonene som skal tas nasjonalt. Altså et overordnet 80-prosent mål og et eget nasjonalt delmål for utslippsreduksjoner.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også