Feil i budgivning fra Kinect forårsaker «ekstrem situasjon» i Finland

Minsteprisen på kraftbørsen nådd for første gang i et nordisk land, grunnet en feil.
BUDFEIL: Prisen for strøm i Finland fredag nådde minsteprisen på kraftbørsen. | Foto: Skjermbilde fra Nord Pool
BUDFEIL: Prisen for strøm i Finland fredag nådde minsteprisen på kraftbørsen. | Foto: Skjermbilde fra Nord Pool

Kinect Energy stod bak en budgivningsfeil som sendte finske spotpriser til minsteprisen på -500 Euro/MWh i 10 påfølgende timer for fredag. Det tilsvarer -5850,48 kroner/MWh. Det var Montel som omtalte saken først.

Norge-baserte Kinect Energy sa i en Urgent Marked Message (UMM) at det ved en feil hadde solgt i gjennomsnitt 5 787 MW for alle timer i døgnauksjonen for fredag, og at de «jobber med andre markedsaktører for å løse denne ekstreme situasjonen».

Mengden strøm tilsvarer cirka halvparten av Finlands forventede strømforbruk den dagen.

Det er foreløpig ukjent hvor mye dette vil koste Kinect, men 5787 MW til en pris på - 500 Euro/MWh i ti timer, tilsvarer 28,9 millioner euro. Og siden de ikke har denne strømmen, må de først handle den inn på intradag.

Den gjennomsnittlige finske spotprisen ble fredag fastsatt til en rekordlav -203,40 Euro/MWh (-2 379,97 kroner/MWh) som følge av feilen.

Fingrid, Finlands svar på Statnett, ba Nord Pool om å gjøre budgivningen på nytt, men dette skulle ikke være mulig ifølge børsen.

– Vi håper på aktivitet fra alle parter i intradag- og balansemarkedene for å hjelpe til med å håndtere situasjonen, sier Jonne Jäppinen, leder for systemdrift digitalisering i Fingrid.

De har også publisert en markedsmelding (UMM) om at de er beredt til å starte intradag-kjøp, om nødvendig, for å sikre systemets sikkerhet og balansekapasiteter.

Den finske systemoperatøren melder videre at ”de håper at forbrukerne ikke vil reagere på den billige børsprisen på strøm med høyere forbruk, men vil opptrå som en vanlig fredag, med normalt forbruk. På denne måten vil forbrukerne gjøre sitt for å bidra til å balansere produksjon og forbruk”.

I sin pressemelding sier Fingrid at til syvende og sist vil de selv ta skritt for å balansere produksjon og forbruk.

Håndterbart, men kan bli rotete

Tidlig torsdag ettermiddag fikk kontrollrommet til Svenska kraftnät informasjon om at en aktør i Finland ved et uhell hadde lagt inn et bud om å selge 5787 MW elektrisitet for alle timer i morgen. 

– Problemet er at denne strømleveransen ikke eksisterer, sier Pontus de Maré, driftssjef i Svenska kraftnät, i en pressemelding.

Dessverre ble feilen oppdaget for sent, og kraftprisene og -volumene ble derfor beregnet basert på det feilaktige budet. Men siden det involverte en svært stor mengde, ble kraftprisen sterkt presset ned, spesielt i Finland med negative priser fra kl. 14-24 i morgen, fredag. Dette fører også til relativt lave kraftpriser i resten av Norden.

En annen effekt av dette er at kraftprodusenter i Norden, som ville ha produsert hvis ikke det feilaktige budet hadde eksistert, ble dermed ikke etterspurt på markedet.

– Forenklet sagt kan man si at man solgte noe man ikke hadde, og kjøpere kjøpte noe som ikke eksisterer, sier Pontus de Maré.

Når Svenska kraftnät fikk informasjon om feilen - at dette volumet ikke eksisterer i virkeligheten på fredag - ble det iverksatt en rekke tiltak. Blant annet har de, i likhet med de andre systemoperatørene i Norden, tatt kontakt med kraftprodusenter for å undersøke om de kan dekke opp for ubalansen i morgen.

– Det vil være betydelige mengder oppreguleringsbud tilgjengelige i morgen både i Sverige og Norge, noe som er nødvendig for å håndtere en betydelig ubalanse, sier Pontus de Maré.

Vurderingen han gjør er at morgendagen tross alt vil være håndterbar, men at det kan bli rotete.

– Vi har ikke tekniske muligheter for å kjøre ny auksjon

EnergiWatch har stilt følgende spørsmål til Nord Pool:

  • Hvorfor blir prisene stående selv om det skyldes en tastefeil? Og er det ikke kontrollmekanismer som skal stoppe dette?
  • Vil dere vurdere å innføre sikkerhetsrutiner som gjør at denne type feil ikke skjer igjen?
  • Hvilke konsekvenser får dette for Kinect?
  • Er dette et tilfelle hvor det kunne ha lønnet seg med en sekundærauksjon?

– Vi har dessverre ikke mulighet til å kommentere på våre kunders budgivningsadferd, men jobber tett med dem for å undersøke omstendighetene rundt denne hendelsen, sier Irene Zeier, kommunikasjonsdirektør i Nord Pool til EnergiWatch.

– Vi har ikke tekniske muligheter for å kjøre ny auksjon, legger hun til.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også