Strømstøtten har ført til mindre interesse for fastpris på strøm

På ett år frem til andre kvartal i år har andelen personkunder med kraft til spotpris steget fra 75 prosent til 92 prosent.
Foto: Annika Byrde / NTB
Foto: Annika Byrde / NTB
NTB

Mens andelen strømkunder som betaler variabel spotpris har økt kraftig, har andelen kunder med fastprisavtaler sunket. Strømstøtten er årsaken.

På ett år frem til andre kvartal i år har andelen personkunder med kraft til spotpris steget fra 75 prosent til 92 prosent, skriver Aftenposten.

Etter en topp på fastprisavtaler på 8 prosent i andre kvartal i fjor, har andelen sunket til 3,7 prosent i andre kvartal i år.

Kontrakter med såkalt variabel pris - kontrakter der prisen normalt blir justert noen ganger i året - har falt fra over 20 prosent i siste kvartal av 2021 til 4,3 prosent i andre kvartal i år.

Dette har ført til at det nå er svært få selskaper igjen som tilbyr fastpris, og analytiker Olav Botnen i Volt Power Analytics sier til Aftenposten at det er strømstøtten som har fjernet motivet for å sikre seg.

– Fastprisene ligger høyere enn grensen for statens strømstøtte. For at det skal lønne seg til de fastprisene som tilbys i dag, må forbrukerne tro på en kraftig prisøkning i vinter på grunn av ny gasskrise i Europa og svært kaldt vær. Sannsynligheten for dette er svært liten, selv om den finnes, sier han.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også