EU-kommissær om omstridt energipakke: – Felles regler som alle må respektere

– Vi vil sørge for at våre norske partnere får all den informasjonen som er nødvendig for å overbevise dem om at denne pakken er gunstig for oss alle, sier Kadri Simson.
FELLES REGLER: – Å være en del av et energimarked betyr at det er felles regler som må respekteres, sier Kadri Simson. | Foto: Cornelius Poppe / NTB
FELLES REGLER: – Å være en del av et energimarked betyr at det er felles regler som må respekteres, sier Kadri Simson. | Foto: Cornelius Poppe / NTB
NTB

Om Norge vil være en del av det europeiske kraftmarkedet, må vi akseptere reglene, sier EUs energikommissær Kadri Simson.

– Å være en del av et energimarked betyr at det er felles regler som må respekteres, sier Simson.

EU-kommissæren deltok tirsdag på en konferanse om energisamarbeidet mellom EU og Norge sammen med olje- og energiminister Terje Aasland.

De to hadde også et privat møte. Der var blant annet EUs fjerde energipakke, også kalt Ren energi-pakken, et av temaene, sier Simson.

EU vil overbevise

Energipakken ble innført i EU i 2018 og 2019, men i Norge er den omstridt. Særlig i Senterpartiet og Rødt er det motstand mot pakken.

Pakken er EØS-relevant. Norge og de to andre EØS-landene Island og Liechtenstein har i lengre tid vært i dialog med EU om pakken, opplyste Aasland til NTB mandag.

På spørsmål fra NTB om hva konsekvensene kan bli dersom Norge velger å si nei til pakken, svarer Simson:

– Vi vil sørge for at våre norske partnere får all den informasjonen som er nødvendig for å overbevise dem om at denne pakken er gunstig for oss alle. Den gir også fordeler til nordmenn.

– Ren energi-pakken gjør at vi i Europa kan nå mer ambisiøse klimamål, og den sikrer at vårt energimarked fungerer, føyer hun til.

Handlingsrom

Norske journalister ville også vite hva slags handlingsrom som finnes, eller om Norge må ta hele pakken.

– Siden EU-landene vedtok pakken, har den også blitt behandlet av de nasjonale parlamentene. Det ga noe fleksibilitet til landene i Europa. Det samme privilegiet vil også gjelde for Norge, sier Simson.

– Energimiksen er forskjellig i ulike land, og det er noe vi har måttet ta i betraktning, sier hun.

Aasland sier at i framtiden vil det bli mer, ikke mindre energisamarbeid.

– Ingen kvikkfiks

– Vi er avhengig av hverandre for å sikre forsyningssikkerheten og for å stabilisere prisene til husholdningene. Vi har felles interesser, slår han fast.

– De økte prisene det siste året har fått et enormt fokus, og jeg skjønner at det er vanskelig for mange å håndtere større strømregninger. Dette er ting vi må håndtere. Men det finnes ingen kvikkfiks her. Det store problemet er mangel på energi, sier han.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også