Oljefondet tapte 374 milliarder kroner i tredje kvartal

Statens pensjonsfond utland fikk i tredje kvartal 2023 en avkastning på -2,1 prosent, tilsvarende et tap på 374 milliarder kroner.
NEDGANG: Trond Grande i Oljefondet kunne vise til nedgang i avkastningen i tredje kvartal. | Foto: Ole Berg-Rusten
NEDGANG: Trond Grande i Oljefondet kunne vise til nedgang i avkastningen i tredje kvartal. | Foto: Ole Berg-Rusten

Fondets avkastning var 0,17 prosentpoeng bedre enn avkastningen på referanseindeksen, tilsvarende 27 milliarder kroner. – Aksjemarkedet har hatt et svakt kvartal sammenlignet med de to foregående. Det var særlig sektorene teknologi, industri og varige konsumvarer som bidro negativt til resultatet, sier nestleder Trond Grande i Norges Bank Investment Management.

Kronekursen styrket seg mot flere av hovedvalutaene i løpet av kvartalet. Valutabevegelsene bidro til å redusere fondets verdi med 264 milliarder kroner. I tredje kvartal ble det tilført 139 milliarder kroner til fondet.

3. september hadde fondet en verdi på 14.801 milliarder kroner. 70,6 prosent av fondet var investert i aksjer, 27,1 prosent i rentepapirer, 2,2 prosent i unotert eiendom og 0,1 prosent i unotert infrastruktur for fornybar energi.

I første halvår av 2023 fikk oljefondet en avkastning på 10 prosent, tilsvarende 1501 milliarder kroner.

I 2022 gikk fondet 14,1 prosent i minus, tilsvarende 1637 milliarder kroner. Det gjorde fjoråret til det nest svakeste året i fondets historie målt i prosent, kun slått av finanskriseåret 2008.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også