Europeisk strømmarkedsreform rykker nærmere

Nesten enstemmighet. Bare Ungarn stemte imot forslag som skal lede fram mot en strømmarkedsreform.
STRØMMARKEDSREFORM: EU-landene har tatt et skritt på veien mot reform av strømmarkedet. | Foto: Abders Lie Brenna
STRØMMARKEDSREFORM: EU-landene har tatt et skritt på veien mot reform av strømmarkedet. | Foto: Abders Lie Brenna
NTB

EUs medlemsland har inngått enighet om et forslag som skal lede fram mot en strømmarkedsreform, etter flere måneder med krangel mellom Frankrike og Tyskland.

Det var nær enstemmighet blant medlemslandene på møtet i Luxembourg. Bare Ungarn stemte imot, uttalte Spania tirsdag kveld.

Enigheten rydder vei for oppstart av sluttsamtaler med EU-parlamentet.

– Takket være denne enigheten, kan forbrukere i hele EU komme til å dra nytte av langt mer stabile energipriser, mindre avhengighet av priser på fossilt drivstoff, og bedre beskyttelse mot framtidige kriser, sier den spanske klimaministeren Teresa Ribera Rodríguez, som ledet møtet.

– Vi skal også sette fart i innføring av fornybare energikilder, en billigere og renere energikilde, for våre borgere, sier hun.

Den planlagte reformen har som mål å gi forbrukerne i EU bedre beskyttelse mot store variasjoner i strømprisene, noe man opplevde i fjor da prisene midlertidig steg til værs etter Russlands invasjon av Ukraina.

EU-kommisjonens planer om å reformere det europeiske strømmarkedet er blitt blokkert i månedsvis som følge av at regjeringene i Berlin og Paris har vært uenige om hvordan de skal redusere avhengigheten av kull og håndteringen av de skyhøye gassprisene i kjølvannet av Russlands krig i Ukraina.

Frankrike og Tyskland har også vært uenige om hvordan atomkraft burde inkluderes i avtalen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også