Reindriftsutøvere på Fosen truer med å trekke seg fra meklingen med staten

På et kommentatormøte med pressen mandag sa Terje Aasland at man kan ende opp med en avtale med kun en av siidaene.
Lederen av Nord-Fosen reinbeitedistrikt Terje Haugen til stede i Vandrehallen når Fosen-aksjonister demonstrere inne på Stortinget. 11. oktober er det 2 år siden Fosen-dommen falt og den norske Høyesterett slo fast at vindturbinene på Fosen strider med urfolks rettigheter og menneskerettighetene. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Lederen av Nord-Fosen reinbeitedistrikt Terje Haugen til stede i Vandrehallen når Fosen-aksjonister demonstrere inne på Stortinget. 11. oktober er det 2 år siden Fosen-dommen falt og den norske Høyesterett slo fast at vindturbinene på Fosen strider med urfolks rettigheter og menneskerettighetene. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Linda Sandvik og NTB

Reindriftsutøvere på Nord-Fosen sier at de vil trekke seg fra meklingen med staten hvis det ikke blir presentert løsninger innen kort tid.

Siden aksjonene i vinter har regjeringen engasjert riksmekler Mats Wilhelm Ruland til å mekle mellom reindriftsutøverne på Fosen, staten og de to vindkraftselskapene Roan Vind og Fosen Vind på Fosen. Ruland bidrar som privatperson med kompetanse på mekling.

– Nord-Fosen siida ser det ikke som naturlig å måtte delta i mekling med motparten etter å ha vunnet i Høyesterett. Siidaen har likevel, på grunn av den fastlåste situasjonen, følt at man ikke har hatt noe annet valg enn å delta i prosessen, sier Terje Haugen, reindriftsutøver på Nord-Fosen, i en pressemelding fra Natur og Ungdom.

Meklingen er taushetsbelagt, og har ingen frist.

– Siidaen vil avslutte prosessen dersom det ikke innen kort tid kommer på bordet en løsning som innebærer at folkerettsbruddet opphører. Det er regjeringens ansvar, og det skulle ha vært gjort for lenge siden, sier Haugen.

I september anmeldte Nord-siidaen Roan Vind til Økokrim

– På initiativ fra Olje- og energidepartementet pågår det nå en meklingsprosess i Fosen-saken der partene er med, ledet av riksmegler Mats Ruland. Vi forholder oss til denne, og er derfor overrasket om det er sånn at Nord-gruppen har gått til anmeldelse av en eller flere av partene, mens denne prosessen pågår, sa Tore Laugen, kommunikasjonsdirektør i TrønderEnergi til EnergiWatch på tidspunktet.

På et kommentatormøte med pressen mandag sa Terje Aasland at man kan ende opp med en avtale med kun en av siidaene, men at han tror at en meklingsløsning er den raskeste veien til å finne en løsning med en eller begge reindriftsgruppene. 

Reindriften på Fosen består av to siidaer, Sør-Fosen siitje og Nord-Fosen siida. Meklingsprosessene foregår nå mellom Sør-Fosen siitje og Fosen Vind DA, og mellom Nord-Fosen siida og Roan Vind DA. 

På spørsmål om en avtale med kun en av gruppene er nok til å anse at reparasjonsplikten er oppfylt, svarer Aasland:

– Det er to prosesser, men det er likevel mye sammenfallende interesser i dette. Så utgangspunktet her er at vi får en avtale med begge reindriftsgruppene og begge vindkraftselskapene. Hvis vi ender opp med bare en av dem, må det fattes et nytt forvaltningsvedtak for den andre gruppen, sa Aasland. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også