Forlenger strømstøtten, men øker innslagspunktet til 0,1 øre/kWh over snittprisen for NO2 i september

– Strømprisene er fortsatt høye, særlig på Sør-Vestlandet, og prisene kan i tillegg komme til å svinge en del framover, sier olje- og energiminister
ØKER INNSLAGSPUNKTET: Øker innslagspunktet med 4,3 prosent til 73 øre/kWh. | Foto: Anders Lie Brenna
ØKER INNSLAGSPUNKTET: Øker innslagspunktet med 4,3 prosent til 73 øre/kWh. | Foto: Anders Lie Brenna

I statsbudsjettet for 2024 setter regjeringen av 9,75 milliarder kroner til å videreføre strømstøtteordningen.

– For å bidra til forutsigbarhet hos husholdningene, foreslår vi å videreføre strømstønadsordningen som en time-for-time-løsning, med stønadsgrad på 90 prosent for hele året. Husholdningskunder av nærvarmeanlegg som baserer seg på strøm skal også få støtte, sier olje- og energiminister Terje Aasland, i en pressemelding.

Samtidig øker de innslagspunktet fra 70 øre/kWh til 73 øre/kWh.

Tilfeldigvis er det 0,1 øre/kWh over gjennomsnittsprisen for NO2 i september. Det er det norske prisområdet med høyeste strømpris, og der endte snittprisen på 72,9 øre/kWh i september, ifølge tall fra kraftbørsen Nord Pool.

  • NO1: 1,1 øre/kWh
  • NO2: 72,9 øre/kWh
  • NO3: 20,0 øre/kWh
  • NO4: 19,0 øre/kWh
  • NO5: 1,1 øre/kWh

Husholdninger i NO2 ville likevel fått strømstøtte i september - selv med den nye satsen - fordi ordningen fra og med 1. september ble endret fra månedsbasis til timesavregning.

Økningen av innslagspunktet fra 70 til 73 øre/kWh utgjør 4,3 prosents økning. OED begrunner ikke hvorfor de har valgt akkurat 73 øre/kWh.

I 2022 utbetalte Staten 32,6 milliarder kroner, altså godt over tre ganger så mye som de anslår for neste år. Anslaget er markant lavere, på tross av at strømstøtteordningen nå er mye rausere enn hva det var i 2022. Olje- og energiministeren forklarer det med lavere strømpriser, og bedre hydrologisk balanse. Samtidig advarer han om at det er mye usikkerhet, og at strømprisene forventes å svinge mye i tiden fremover.

– I 2023 har vi fått mer vann i magasinene, og fyllingsgraden er tilnærmet på normalt nivå i store deler av landet. Men strømprisene er fortsatt høye, særlig på Sør-Vestlandet, og prisene kan i tillegg komme til å svinge en del framover. Vi er fortsatt inne i en periode der utviklingen i energimarkedene rundt oss er mer usikker enn normalt, sier Aasland.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også