Nord Pool advarer om at styringsmekanismen vil øke risikoen for markedsmisbruk i kraftmarkedet

– Den største risikoen i kraftmarkedet i Norge er tilbakeholdelse av kapasitet for å presse opp kraftprisene, skriver Nord Pool i høringssvar.
ADVARER: «Forslaget om å legge ansvar for forsyningssikkerheten på individuelle produsenter vil redusere effektiviteten i kraftmarkedet og vanskeliggjøre oppfølgingen av forbudet mot markedsmanipulasjon.» Illustrasjonsbilde. | Foto: Nord Pool
ADVARER: «Forslaget om å legge ansvar for forsyningssikkerheten på individuelle produsenter vil redusere effektiviteten i kraftmarkedet og vanskeliggjøre oppfølgingen av forbudet mot markedsmanipulasjon.» Illustrasjonsbilde. | Foto: Nord Pool

Nord Pool mener tiltak for styring av vanndisponering må komme fra myndighetene eller Statnett. 

«Forslaget om å legge ansvar for forsyningssikkerheten på individuelle produsenter vil redusere effektiviteten i kraftmarkedet og vanskeliggjøre oppfølgingen av forbudet mot markedsmanipulasjon», skriver Hilde Rosenblad, seniorrådgiver for offentlige og regulatoriske anliggender i Nord Pool, i et høringssvar.

Høringssvaret er sendt etter fristen, og først ble publisert i dag, mandag.

– Det norske kraftmarkedet er preget av at vi har flere store produsenter som i visse tilfeller vil kunne ha betydelig mulighet til å påvirke prisdannelsen i markedet, skriver Rosendal i høringssvaret.

Nord Pools Markedsovervåking overvåker handel på markedsplassen med tanke på å avdekke mulig mistenkelig adferd i henhold til REMIT reguleringen og, i Norge, etter de tilsvarende bestemmelsene i kapittel 5 i forskrift om nettregulering og energimarked (NEM). 

«Det er ulike måter å manipulere markedet på, men Nord Pools markedsovervåking har identifisert at den største risikoen i kraftmarkedet i Norge er tilbakeholdelse av kapasitet for å presse opp kraftprisene. Slik adferd kan være til stor skade for kraftmarkedet, og kan føre til priser til forbrukerne som er urimelig høye», heter det i høringssvaret.

Les også:

Videre forklarer Nord Pool at ved å gi kraftprodusentene et individuelt ansvar for forsyningssikkerheten, får de også en mulighet til å bruke dette ansvaret som forklaring på tilbakeholdelse av kapasitet. 

Som det også fremgår av høringsnotatet vil dette kunne være en akseptabel grunn til å prise opp produksjonskapasitet dersom den foreslåtte endringen gjennomføres. Nord Pool mener markedet vil være spesielt eksponert for slik adferd i perioder med knapphet på energi.

«Vi vil påpeke at å skille mellom adferd for å sikre forsyningssikkerheten og adferd for å sikre prisene på et kunstig høytnivå (markedsmanipulasjon) vil kunne være svært vanskelig å skille fra hverandre, og en slik endring vil øke risikoen for markedsmisbruk i kraftmarkedet» skriver Nord Pool.

Nord Pool mener produsentene kan ha insentiver til å agere på en uheldig måte for samfunnet dersom man gir produsentene et ansvar for forsyningssikkerhet. 

Videre skriver de at individuelle produsenter ikke har tilstrekkelig informasjon til å drive effektiv styring og fatte gode avgjørelser vedrørende forsyningssikkerhet. For eksempel om hvor mye man kan prise opp produksjonen for å sikre forsyningssikkerheten. Dette mener Nord Pool kan innebære at tiltak som er gjort i beste mening for å bidra til økt forsyningssikkerhet vil kunne ha den samme negative markedspåvirkningen som markedsmanipulasjon. 

– Når produsentene i tillegg har sterk egeninteresse knyttet til vanndisponeringen mener vi produsentene ikke på noen måte bør få ansvar for forsyningssikkerheten gjennom sin vanndisponering, sier Rosendal i høringssvaret.

Meld deg på vårt gratis nyhetsbrev, og få to daglige oppdateringer om de viktigste nyhetene i energibransjen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også