– Det var min «våte drøm» å klare å få med områder i Nord til 2025-utlysningen

Det får han ikke til, men olje- og energiministeren vil fortsatt ha med Nord-Norge på havvindeventyret. 
Olje- og energiminister Terje Aasland lover at Nord-Norge skal få havvind. Men han kan ikke si når. | Foto: Linda Sandvik
Olje- og energiminister Terje Aasland lover at Nord-Norge skal få havvind. Men han kan ikke si når. | Foto: Linda Sandvik

Som EnergiWatch tidligere har skrevet om, fortalte Aasland at han ble anbefalt å droppe utlysning av områder i Nord-Norge i 2025, basert på faglige råd.

Til EnergiWatch forteller han at de faglige rådene kom fra NVE og direktoratgruppa som har jobbet med de 20 områdene.

– Det som er situasjonen, det er jo direktorat-gruppa har jo jobbet fram de områdene som er mest aktuelle, de som man kan mest om, og da er det pekt på det som nå er Sørvest F og Vestavind F, sier Aasland, da vi treffer han i Stavanger.

Sørvest F er området som inkluderer Sørlige Nordsjø II, mens Vestavind F er en utvidelse av Utsira Nord. 

– Og så har jeg tatt inn Vestavind B i tillegg, som er et område vi kan mye om, på grunn av oljes- og gassaktiviteten i det området, forklarer Aasland, og legger til:

– Det er veldig aktuelt å få lagt til rette for at det er prosjekter som skal tas inn i Bergensområdet.

– Er det noen som har lyst til å bygge ut havvind på Vestavind B?

– Det er for tidlig å si nå, men det antar jeg, svarer Aasland.

Han trekker frem planene til Equinor om Trollvind, som har blitt lagt på is. Neptune har også vurdert havvindprosjekter innenfor området som heter Vestavind B, men har ikke greid å regne de hjem

Les også: Equinors fornybarsjef om Trollvind: – Forferdelig bittert

OED skal få den strategiske konsekvensutredningen for Sørvest F, Vestavind F og Vestavind B fra NVE neste sommer, og for resten av de 17 områdene i slutten av 2025. 

– Og da er vurderingen at det blir for knapp tid til å få med et område i nord tidsnok til utlysningen 2025, i forhold til at det er viktig at vi klarer å ivareta hensynet til natur og miljø, og får nok kunnskap, klarer å se på samekistens, sånn at vi treffer på områdene. Så det noe av årsaken til at vi har konkludert som vi har konkludert nå, forklarer statsråden. 

– Vil ikke avslå enkeltsøknader

Samtidig har Source Galileo og Odfjell Oceanvind allerede sendt in melding for SnøVind og søknad om GoliatVind utenfor Hammerfest i Finnmark. 

Les også:Mener GoliatVind kan levere konfliktfri strøm til Hammerfest innen 2026 - hvis OED får opp farten

– Hvorfor ikke åpne områder hvor det faktisk er aktører som vil bygge ut?

– Jeg vil ikke avslå enkeltsøknader som kommer inn. Vi vurderer GoliatVind. SnøVind også, sier Aasland.

– Strategien vår handler jo om legge til rette for å bygge ut havvind i de områdene som direktoratgruppen har forslått. Men så ser vi jo innslag som Trollvind, som kom utenom, og nå også GoliatVind og SnøVind, som har dukket opp. Vi vurderer de og synes det er interessante prosjekter, sier Aasland, og legger til:

– Jeg vil ha med nord, så raskt som overhodet mulig, men jeg vil gjøre det forsvarlig. Jeg vil ha med fiskeri-interessene, og jeg vil også være sikker på at vi treffer på natur og miljø.

Flere aktører i Nord-Norge reagerer på at det ikke blir utlyst noen havvindområder i nord i den neste runden:

– Hvorfor mener du Nordvest A er mer umodent enn Vestavind B?

– Jeg må forholde meg til de faglige rådene jeg får, og så jeg har gjort noen vurderinger i tillegg. Derfor har jeg lagt til Vestavind B, som vi vet mer om, på grunn av olje-og gassaktiviteten der, gjentar Aasland.

– Men NVEs egen utredning viser at det er mindre interessekonflikter i Nordvest A enn Vestavind B?

– Ja, men derfor har vi sagt også at det er kun et lite del av Vestavind B som skal konsekvensutredes nå. Strategisk konsekvensutredning. Men jeg vil ha på nord så raskt som overhodet mulig. Det er i nords interesse, og det er i min interesse, sier Aasland.

– Det er en økende interesse for etablering av næringsliv i nord, det er veldig bra. Og det skal vi underbygge og legge til rette for at det blir mer kraftproduksjon, inkludert havvind, legger han til.

Helgeland kanskje mer modent enn Finnmark

Ocean Cluster Helgeland-sjefen reagerte spesielt på følgende uttalelse om nord-områdene fra statsråden:

– Det er teknisk mer umodent. Det er langt unna. Det er dårligere eller svakere kraftsystem, som er en del. Og så har du sameksistensen med fiskeri, sa Aasland til EnergiWatch i forrige uke. 

Til EnergiWatch forklarer Aasland at han nok tenkte mest på Finnmark da han kom med uttalelsen, hvor infrastrukturen er krevende.

– Statnett har jo sagt at det er plass til 1400 megawatt tilknytning fra havvind på Helgeland?

– Ja, og jeg har full fokus på å gjøre dette så raskt som overhodet mulig. Men jeg kan ikke si når det kommer, sier Aasland, og legger til:

– Det var min våte drøm at vi skulle klare å få med noen områder i nord til 2025-utlysningen. Men det blir ikke nok tid til det. Vi må prioritere ressursene på den strategiske konsekvensutredningen.

Men etter det skal de resterende 17 områdene konsekvensutredes. 

– Og da er det fullt trykk. Nord-Norge skal få havvind, sier Aasland, og legger ti, med ekstra trykk:

– Jeg lover.

Meld deg på vårt gratis nyhetsbrev, og få to daglige oppdateringer om de viktigste nyhetene i energibransjen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også