Rekordstor økning i personer som installerer egen strømproduksjon

Nå er det over 20.000 plusskunder i Norge, ifølge NVE.
PRODUSERER: NVE merker en økning av strømkunder som produserer selv. Illustrasjonsfoto. | Foto: Colourbox
PRODUSERER: NVE merker en økning av strømkunder som produserer selv. Illustrasjonsfoto. | Foto: Colourbox

– Tallet er det høyeste antallet nye plusskunder for et kvartal hittil. Antall private plusskunder i nettet har nå oversteget 20 000. Økningen på 22 prosent fra forrige kvartal viser at det er stor interesse blant strømkunder for å produsere egen strøm, sier Torfinn Jonassen, seksjonssjef i Reguleringsmyndigheten for energi (RME), i en melding fra Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE).

Plusskundeordningen gjør det mulig å ha egenprodusert strøm sammen med forbruk. Dette er altså strømkunder som også produserer strøm og selger denne tilbake til strømnettet. NVE peker på at gode solforhold i juni la til rette for spesielt gunstige forhold. 

Ved utgangen av andre kvartal i år var det registrert 24.227 plusskunder i Norge. Økningen på 22 prosent tilsvarer 4.448 nye plusskunder. 

Elvia er nettselskapet med høyest antall plusskunder, i underkant av 6000.

Plusskundeordningen har dog ikke bare vakt begeistring hos nettselskapene. 

– Det som for tiden er den virkelige utfordringen hos nettselskapene er at plusskunder kan mate inn samme effekt til nettet som de kan ta ut over sitt overbelastningsvern. Lavspentnettet er ikke konstruert for å ta imot distribuert produksjon, og dette medfører store investeringskostnader til nettforsterkning som må belastes nettselskapets øvrige kunder gjennom økt nettleie, sier Jan-Erik Brattbakk, daglig leder i nettselskapet Føie til EnergiWatch i juni.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også