Fornybar Norge: – Vi er meget overrasket over at NVE kan legge frem en prognose uten å ta høyde for klimamålene

Åslaug Haga frykter at NVEs rapport vil brukes som argument mot utbygging av ny fornybar energi.
KRITISERER NVE-RAPPORT: Åslaug Haga i Fornybar Norge er overrasket og kritisk til at NVE har kommet med en rapport om kraftsituasjonen som ikke tar høyde for klimamålene. | Foto: Fornybar Norge
KRITISERER NVE-RAPPORT: Åslaug Haga i Fornybar Norge er overrasket og kritisk til at NVE har kommet med en rapport om kraftsituasjonen som ikke tar høyde for klimamålene. | Foto: Fornybar Norge

Da NVE la frem sin siste prognose for kraftproduksjon og strømforbruk, konkluderte de med at de ikke trodde på kraftunderskudd i Norge de kommende årene. Dermed var de uenige med Statnett, som i sin analyse har advart om at det vil skje innen 2027.

Nå har bransjeorganisasjonen Fornybar Norge kommet på banen, og i et intervju med E24 kritiserer Åslaug Haga NVE og NVE-rapporten.

– Vi er meget overrasket over at NVE kan legge frem en prognose uten å ta høyde for klimamålene, sier Haga til E24.

Hun frykter at NVEs rapport vil bli brukt som argument mot å bygge ut mer fornybar kraftproduksjon, noe hun påpeker er helt nødvendig hvis klimamålene skal nås.

– Utfordringen for Norge er at mange ikke har tatt inn over seg konsekvensene av at vi ikke bygger ut fornybar energi. Det betyr høyere strømpris og at vi ikke får utviklet ny industri eller lagt om eksisterende industri i grønn retning. Landet har behov for mer kraft, og at NVE av alle, som offentlig myndighet, skal fyre opp under en debatt knyttet til at vi ikke trenger mer fornybar energi, det synes jeg er oppsiktsvekkende, sier Haga til E24.

NVE-sjefen er på sin side tydelig på at de ikke har laget en rapport om klimautslipp, men en rapport om hva de forventer at faktisk vil skje de kommende årene.

– Dette er det samme som vi gjør i alle våre analyser. Det er basert på at vi ser på hva som er satt i gang og hva vi vurderer vil komme. Statnett har en noe annen tilnærming. De legger til grunn at klimamålene nås, og så regner de seg tilbake til hva dette vil kreve, sier Kjetil Lund til E24.

Analyseselskapet Volue, er på sin side mer enig med NVE. De har også konkludert med at det ikke blir kraftunderskudd.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også