Aasland om NO2-priser: – Store magasiner gjør at vannkraftprodusentene kan tilpasse produksjonen

Olje- og energiminister Terje Aasland oppgir bedre reguleringsevne og større eksponering som forklaring på hvorfor NO2-prisene er mye høyere enn resten av landet.
TO FORKLARINGER: Olje- og energiminister Terje Aasland forklarer høyere strømpriser i NO2 med større reguleringsevne og større eksponering mot utlandet. | Foto: Anders Lie Brenna
TO FORKLARINGER: Olje- og energiminister Terje Aasland forklarer høyere strømpriser i NO2 med større reguleringsevne og større eksponering mot utlandet. | Foto: Anders Lie Brenna

Historisk sett har strømprisene vært noenlunde like i de fem norske prisomområdene, men det har ikke vært tilfelle de siste årene. I august har det også vært et markant skille mellom NO2 på den ene siden, og NO1 + NO5 på den andre.

Det skjer på tross av at NO2 har et stort kraftoverskudd. Stortingsrepresentant Sofie Marhaug fra Rødt vil derfor ha svar på om det er utenlandskablene som forklarer dette.

I et skriftlig spørsmål i Stortinget, spør hun olje- og energiminister Terje Aasland om «det er utenlandskabler eller manglende produksjon og nett som forklarer at NO2 har hatt høyere priser enn resten av Sør-Norge i sommer?».

I sitt svar skriver Aasland at det er flere grunner til prisdifferanser mellom NO2 og resten av Sør-Norge. Han trekker spesielt frem tre forklaringer:

– Store magasiner med høy reguleringsevne i NO2, gjør at vannkraftprodusentene kan tilpasse produksjonen til varierende værforhold. Det innebærer at produsentene kan redusere produksjonen ved å holde tilbake vann når prisene er lave. Isolert sett har dette bidratt til høyere priser i NO2 når situasjonen er slik den har vært i sommer, skriver Aasland.

Han påpeker at vannkraftverkene i NO1 og NO5 i mindre grad har denne muligheten, selv om de også har vannmagasiner. De er imidlertid mindre, og de har også i større grad blitt påvirket av nedbøren og høy vannføring som følge av Ekstremværet Hans.

Aasland utelukker ikke at utenlandskablene har påvirket strømprisene i NO2, men han trekker det frem som en tilleggsfaktor.

– I tillegg er ilandføringen for utenlandskablene til kontinentet og Storbritannia lokalisert i NO2. Dette bidrar til at NO2 er mer eksponert for det utenlandske prisnivået sammenlignet med NO1 og NO5, skriver Aasland.

Han legger samtidig til at det også har vært begrensninger i strømnettet, som har bidratt til mindre prissmitte mellom de sørnorske prisområdene, og dermed større prisforskjeller.

– I år har begrensningene i nettet ført til at tilgjengelig kapasitet fra NO1 og NO5 mot NO2 i snitt har vært på rundt 70 prosent av totalinstallert kapasitet. Det har derfor vært flere timer med flaskehalser mot NO2 og prisforskjeller i Sør-Norge, skriver Aasland.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også