Bård Ludvig Thorheim: – Jeg reagerer på at de kaller det en plan for Finnmark

– I Nordland produserer vi det aller meste av krafta, men bedriftene våre får ikke ny strøm, påpeker Thorheim.
Bård Ludvig Thorheim (H) under en muntlig spørretime på Stortinget. | Foto: Annika Byrde / NTB
Bård Ludvig Thorheim (H) under en muntlig spørretime på Stortinget. | Foto: Annika Byrde / NTB

I januar stilte Bård Ludvig Thorheim, stortingsrepresentant for Nordland Høyre og medlem i energi- og miljøkomiteen, olje- og energiministeren et skriftlig spørsmål i Stortinget om hvordan regjeringen vil sikre et betydelig kraftoverskudd i Nord-Norge i forbindelse med elektrifisering av Melkøya. 

Svaret på det får vi når regjeringen legger frem det de kaller et kraft- og industriløft for Finnmark tirsdag.

Thorheim mener elektrifisering av Melkøya er viktig for at Norge skal forbli en sikker leverandør av gass med lave karbonutslipp fra produksjonsprosessen, og for utviklingen av offshore industri i Finnmark og Barentshavets muligheter for å erstatte russisk gass.

«Samtidig vil elektrifisering av Melkøya med ensidig bruk av landstrøm dramatisk redusere kraftoverskuddet i landets nordligste prisområde. Dette vil kunne svekke den industrielle vekstkraften i Nord-Norge betydelig og samtidig øke strømprisen» skrev han i spørsmålet til Olje- og energiministeren.

Som EnergiWatch tidligere har skrevet om, er nettkapasiteten i landets nordligste landsdel sprengt, og flere aktører har fått nei fra Statnett om tilknytning av forbruk. 

– Elektrifisering av Melkøya må følges opp med en konkret, forpliktende og troverdig plan for å løse kraftmangelen som da oppstår. Dette er regjeringens ansvar og forventningene er høye fra hele landsdelen fra at de innfrir, sier Bård Ludvig Thorheim (H) i en kommentar til EnergiWatch.

Nord-Norge har i dag et kraftoverskudd, men dette kraftoverskuddet befinner seg i Nordland, mens det nord for Ofoten er et kraftunderskudd.

– Jeg reagerer på at de kaller det en plan for Finnmark. Nord-Norge er ett prisområde. I Nordland produserer vi det aller meste av krafta, men bedriftene våre får ikke ny strøm, påpeker Thorheim.

– Jeg forventer en konkret kraftplan fra regjeringen som løser utfordringene i hele Nord-Norge i tiden frem til 2030. Intet mindre, legger han til.

I juli ble det kjent at Blastr Green Steel har signert en intensjonsavtale med Redcar Bulk Terminal i Teesside, Storbritannia, om mulig bygging av Blastrs planlagte fabrikk for jernpellets. 

Samtidig ble planer om å legge fabrikken til Gildeskål kommune i Nordland lagt på is på grunn av manglende nettkapasitet og nei fra Statnett. Det var snakk om investeringer på over 10 milliarder og 130–150 arbeidsplasser.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også