Vianode får én milliard kroner i tilskudd fra EU-fond

Fem norske selskap får 510 millioner euro til sammen. Selskapene som får støtte er Norway Fortescue Future Industries, Freyr, Vianode, Norsun og Nordic Electrofuel. 
Hans Erik Vatne i Vianode mener økonomisk støtte fra myndighetene er en av flere viktige rammebetingelser som er nødvendige for å lykkes med ansvarlig elektrifisering i Europa. Illustrasjonsbilde. | Foto: Vianode
Hans Erik Vatne i Vianode mener økonomisk støtte fra myndighetene er en av flere viktige rammebetingelser som er nødvendige for å lykkes med ansvarlig elektrifisering i Europa. Illustrasjonsbilde. | Foto: Vianode
NTB og Linda Sandvik

Selskapet, som holder til i Porsgrunn, er eid av Elkem, Hydro og Altor. De er plukket ut av EUs innovasjonsfond for å kunne skalere opp sin produksjon.

– Tilskuddet viser at EU-kommisjonen er overbevist om Vianode som et fremtredende prosjekt i kutting av klimagassutslipp, og til å drive teknologisk innovasjon gjennom et skalerbart og konkurransedyktig verdiforslag, skriver administrerende direktør Hans Erik Vatne i en pressemelding.

Vianode ble etablert i 2021 med ambisjon om å bygge industrielt lederskap innen avanserte materialer til batteriverdikjeden, mer spesifikt syntetisk grafitt. 

Grafitten utgjør i vekt den største delen av et bilbatteri, mellom 50 og 70 kilo av batteripakningen i en mellomstor elbil. Produksjonen av disse materialene foregår i dag i all hovedsak i Kina.

Basert på egenutviklet teknologi, fornybar kraft og renere prosessering ønsker Vianode å kutte utslippene i produksjonen grafitt med over 90 prosent sammenlignet med dagens standardmaterialer.

Selskapet er et av 41 vinnere som får tilskudd av totalt 239 søkere.

Fem norske vinnere

EUs innovasjonsfond går inn med et rekordbeløp i norsk industri og næringsliv, skriver Enova fredag morgen.

Hele 510 millioner Euro, eller 5,7 milliarder norske kroner etter dagens kronekurs, stilles til disposisjon for fem prosjekter i Norge. Selskapene som får støtte er Norway Fortescue Future Industries, Freyr, Vianode, Norsun og Nordic Electrofuel. 

– Den brede støtten fra EUs innovasjonsfond viser at norsk industri og næringsliv er helt i tet på innovasjon og teknologiutvikling. De fem prosjektene som får støtte, peker alle fram mot den omstillingen vi står overfor som samfunn. Enova støtter de som går foran og det er all grunn til å gratulere, sier administrerende direktør i Enova Nils Kristian Nakstad.

Innovasjonsfondet vil ikke gi en liste av alle søkerne til EnergiWatch.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også