FNs klimasjef frykter fossilt brensel ikke kommer på agendaen under klimatoppmøtet

– Utfasing av fossilt brensel er noe som dominerer enhver diskusjon i klimakampen. Men om det lar seg overføre til et agendapunkt, får vi se.
IKKE SIKKERT: FNs klimasjef kan ikke love at fossilt brensel får en plass på dagsorden under COP28, som avholdes i De Forente Arabiske Emirater. | Foto: AP Photo/Peter Dejong
IKKE SIKKERT: FNs klimasjef kan ikke love at fossilt brensel får en plass på dagsorden under COP28, som avholdes i De Forente Arabiske Emirater. | Foto: AP Photo/Peter Dejong
NTB

Verden må fase ut fossilt brensel for å stanse global oppvarming, sier FNs klimasjef. Men han frykter temaet ikke blir tatt opp på høstens klimatoppmøte i Dubai.

– Utfasing av fossilt brensel er noe som dominerer enhver diskusjon i klimakampen. Men om det lar seg overføre til et agendapunkt, får vi se, sier FNs klimasjef Simon Stiell.

Han legger til at han ikke kan love at fossilt brensel vil få en plass på dagsordenen under COP28, som avholdes i oljeparadiset De forente arabiske emiratene 30. november til 12 desember.

– Det er opp til forhandlingslederen, sier Stiell.

Det er sjefen for det statseide Abu Dhabi National Oil Company, Sultan al-Jaber, som skal lede COP28-møtet. Rundt 94 prosent av klimagassutslippene fra industrien i fjor kom fra forbrenning av kull, gass og olje, viser en rapport fra organisasjonen Global Carbon Project.

Al-Jabars selskap har ikke vist noen tegn til å trappe ned olje- og gassletingen, og beslutningen til De forente arabiske emirater om å gjøre ham til leder av klimakonferansen har fått ramsalt kritikk fra politikere i Europa og USA, så vel som miljøforkjempere.

Vertsnasjonen har svart med at det ønsker seg reelle resultater fra toppmøtet og viser til at al-Jaber også driver et stort fornybar energiselskap. Ifølge Stiell er det avgjørende at verdenssamfunnet legger press på al-Jabar for å få utfasingen av fossilt brensel på agendaen.

Under fjorårets COP27-møte i egyptiske Sharm el-Sheikh kom aldri et forslag fra India om å fase ut alle fossile brensler, støttet av USA og mange europeiske nasjoner, på dagsordenen.

(©NTB)

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også