Fosen-utredning har frist neste vår

– Vi har satt en tidsfrist neste vår, sier olje- og energiminister Terje Aasland.
NESTE VÅR: Utredningen vil ikke bli klar før i mars eller april 2024, ifølge olje- og energiminister Terje Aasland. | Foto: Javad Parsa / NTB
NESTE VÅR: Utredningen vil ikke bli klar før i mars eller april 2024, ifølge olje- og energiminister Terje Aasland. | Foto: Javad Parsa / NTB
NTB

Utredningen som skal gi regjeringen mer kunnskap om Fosen-saken, blir trolig klar først om et år.

Energiminister Terje Aasland (Ap) har flere ganger sagt at det trengs mer kunnskap for å kunne fatte et nytt konsesjonsvedtak etter den mye omtalte høyesterettsdommen. Den slo fast at vindturbinene på Fosen-halvøya i Trøndelag er i strid med reindriftssamenes rettigheter.

En utredning vil være klar i mars eller april 2024, opplyser Aasland til Nationen.

– Vi har satt en tidsfrist neste vår. Kan det gjøres raskere, så er ingenting bedre, sier han.

Nylig forlot Sametinget konsultasjonene med Olje- og energidepartementet (OED) i Fosen-saken. Dermed vil arbeidet med en ny utredning fortsette uten støtte fra Sametinget.

Sametingspresident Silje Karine Moutka frykter det kan gå lang tid før dommen fra Høyesterett får noen praktiske konsekvenser.

– Nå bekymrer jeg meg mye for at en illegitim utredning kan så tvil om premissene til høyesterettsdommen, og at vi skal bruke 500 nye dager på det, sier hun til avisa.

Rødt mener en utredning som sår tvil rundt premissene for dommen, ikke egner seg til å bygge tillit og forsoning.

– Etter over ti år i rettssystemet er det få saker som er like godt belyst som Fosen-saken, og jeg forventer at OED raskt og i god tro følger opp Fosendommen og starter arbeidet med å ta ned turbinene på Fosen, sier Geir Jørgensen i Rødt til NTB.

(©NTB)

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også