IAEA advarer om sikkerhetssituasjonen ved atomkraftverk

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) advarer på nytt om sikkerhetssituasjonen ved det ukrainske atomkraftverket Zaporizjzja.
BEKYMRET: Atomsikkerheten ved anlegget er fortsatt i en prekær situasjon, mener IEA-sjef Rafael Grossi. | Foto: Peter Bader/AP/NTB
BEKYMRET: Atomsikkerheten ved anlegget er fortsatt i en prekær situasjon, mener IEA-sjef Rafael Grossi. | Foto: Peter Bader/AP/NTB

IAEAs leder Rafael Grossi viser til at Europas største atomkraftverk trenger pålitelig strømforsyning for å drive pumpene som drifter vannet som kjøler ned reaktorer og beholdere med atombrensel.

Etter et russisk angrep tidligere denne måneden har strømforsyningen vært frakoblet som følge av reparasjon. Siden har anlegget kun hatt én backuplinje å støtte seg på, uttaler IAEA-sjefen.

– Atomsikkerheten ved anlegget er fortsatt i en prekær situasjon, sier Grossi.

Skulle også backuplinjen ryke, har anlegget nødaggregat som eneste mulighet til å holde kjølevannet i gang, påpeker han.

– Jeg ber på nytt om at alle parter forplikter seg til å ivareta atomsikkerheten og beskytte anlegget, sier Grossi.

Han advarer også om situasjonen for de ansatte. I tillegg ti å være underbemannet, er de under psykisk press som følge av kamphandlingene, uttaler IAEA-sjefen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også