Oljefondet setter polsk energiselskap under observasjon

Det statlig kontrollerte energiselskapet Orlen har kjøpt et medieselskap som gir de kontroll over regionale aviser i Polen.
Foto: Hanna Johre / NTB
Foto: Hanna Johre / NTB
NTB

Norges Banks hovedstyre har besluttet å sette selskapet Polski Koncern Naftowy Orlen SA under observasjon i tre år etter at selskapet har kjøpt et stort polsk medieselskap.

Bakgrunnen er uakseptabel risiko for at selskapet medvirker til alvorlige menneskerettighetsbrudd, skriver oljefondet. Beslutningen er basert på et råd fra Etikkrådet i fjor høst.

Etikkrådet opplyser at bakgrunnen for tilrådingen er Orlens oppkjøp av avisutgiveren Polska Press og følgene det kan få for pressefriheten og dermed ytringsfriheten i Polen.

Orlen er et energiselskap som er kontrollert av den polske staten. Oppkjøpet av Polska Press gir Orlen kontroll over de fleste regionale avisene i landet i tillegg til et stort antall lokale mediehus og nettbaserte portaler. Siden oppkjøpet er en rekke redaktører byttet ut, og det har kommet påstander om at Orlen har grepet inn i redaksjonelle vurderinger.

Ifølge Etikkrådet har en rekke sentrale aktører pekt på at statens eierskap i Orlen gjør at Polska Press vil kunne utsettes for politisk påvirkning.

– I hvilken grad risikoen vil materialisere seg, er likevel usikkert. Derfor anbefaler Etikkrådet å sette selskapet til observasjon, skriver rådet.

(©NTB)

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også