Oljefond-sjefen om fjoråret: – Samtlige aksjesektorer hadde negativ avkastning bortsett fra energi

Fondet tapte 1.637 milliarder kroner i fjor.
LA FREM NYE TALL: Oljefondssjef Nicolai Tangen. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
LA FREM NYE TALL: Oljefondssjef Nicolai Tangen. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
NTB

Totalt ble det en negativ avkastning på 14,1 prosent for Statens pensjonsfond utland i fjor. Ikke siden finanskrisen i 2008 har fondet hatt en større negativ prosentvis avkastning. Det året hadde oljefondet en negativ avkastning på 23,3 prosent, som var det svakeste året i fondets historie.

Avkastningen på aksjeinvesteringer var på minus 15,3 prosent, mens den på renteinvesteringer var på minus 12,1 prosent. Avkastningen på unotert infrastruktur for fornybar energi var 5,1 prosent.

– Markedet har vært preget av krig i Europa, høy inflasjon, og stigende renter. Dette påvirket både aksjemarkedet og rentemarkedet negativt på samme tid, noe som er uvanlig. Samtlige aksjesektorer hadde negativ avkastning bortsett fra energi, sier leder Nicolai Tangen i Norges Bank Investment Management.

Fondets avkastning var 0,88 prosentpoeng bedre enn avkastningen på referanseindeksen, tilsvarende 118 milliarder kroner.

Fondet hadde en verdi på 12.429 milliarder kroner ved nyttår. 69,8 prosent av fondet var investert i aksjer, 27,5 prosent i rentepapirer, 2,7 prosent i unotert eiendom og 0,1 prosent i unotert infrastruktur for fornybar energi.

Oljefondet påpeker også at kronekursen svekket seg i løpet av året. Dette bidro til å øke fondets verdi med 642 milliarder kroner.

Fondets verdi har styrket seg etter nyttår og er tirsdag på drøyt 13.300 milliarder kroner.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Bernard L. McNamee er tidligere sjef for Federal Energy Regulatory Commission (FERC) under Donald Trumps presidentperiode. FERC kan ses på som USAs NVE. Nå har han skrevet kapittelet om energi i Project 2025 sin plan for det den konservative tenketanken Heritage Foundation håper blir en ny presidentperiode for Trump. | Foto: FERC

Slik vil «Project 2025» endre USAs energipolitikk

For abonnenter

Les også