Energikommisjonen: Det må legges til rette for utbygging av havvind langs hele kysten

Kommisjonens rapport ble lagt frem onsdag. Les hele rapporten her.
LEDER ENERGIKOMMISJONEN: Lars Sørgard | Foto: Marit Hommedal / NTB
LEDER ENERGIKOMMISJONEN: Lars Sørgard | Foto: Marit Hommedal / NTB

Utvalget ble satt ned i februar i fjor, og skulle opprinnelig levere sin rapport 15. desember samme år. I stedet fikk de utsatt frist til 1. februar i år.

En hovedoppgave for kommisjonen har vært å vurdere kva som er de grunnleggende dilemmaene i norsk energipolitikk fram mot 2030 og 2050, og hvordan ulike politiske valg kan påvirke den langsiktige utviklingen i norsk kraftforsyning, ifølge Olje- og energidepartementet.

Rapporten har fått navnet «Mer av alt – raskere». Les hele rapporten her.

Ser mot 40 TWh fornybart i 2030

Utvalget skriver at det bør settes en «tydelig ambisjon for hvor vi ønsker å være ved inngangen til 2030-tallet, sammenliknet med i dag». Flertallet mener målet for 2030 må være: 

  • Minst 40 TWh høyere fornybar kraftproduksjon fra vannkraft, vindkraft, havvind og solkraft.
  • Minst 20 TWh energieffektivisering.

En helhetelig plan for energieffektivisering i Norge må også på plass, sa kommisjonsleder Lars Sørgard under pressekonferansen.

Han sa at han selv tilhørte mindretallet som mener at 40 TWh innen 2040 kan være for et for ambisiøst mål, spesielt hvis det blir for dyrt.

Havvind-rush

Blant de mange anbefalingene kommisjonen har tatt for seg, er havvind. I rapporten står det at det må legges til rette for utbygging av havvind langs hele kysten

«Flytende havvind, som på Utsira Nord, har høyere kostnader og er en mer umoden teknologi. De første prosjektene vil kreve støtte fra staten. Prosjekter som kan komme raskt i gang bør prioriteres», står det i rapporten.

– Stabil tilgang på fornybar er en forutsetning for mange elektrifiseringstiltak i norsk industri og er et viktig konkurransefortrinn i energiomstillingen. Det er avgjørende at vi bygger ut mer fornybar kraft og at vi øker tempoet i utbyggingen, slik kommisjonen peker på. Det vil offshorebransjen bidra til, blant annet gjennom en storstilt utvikling av havvind, sier Hildegunn T. Blindheim, administrerende direktør i Offshore Norge, i en kommentar i etterkant av rapportfremleggelsen.

Kommisjonen har bestått av medlemmer fra både politikk, næringsliv, industri og kraftbransjen. Gudrun Botnen Rollefsen, administrerende direktør i Hammerfest Energi, og Eidsivas konsernsjef Øistein Andersen, har begge vært med. 

Rapporten sendes nå på høring. Høringsfristen er 2. mai.

– Vi vil nå jobbe raskt for å vurdere tiltakene kommisjonen har foreslått. Vi er allerede godt i gang med flere av de tilrådde tiltakene, både når det gjelder forsyningssikkerhet og bedre lokal forankring av vindkraft på land, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) til NTB.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også