Von der Leyen: EU vil styrke innsatsen for grønn industri

– Vi vil fortsatt trenge Kina, og handle med dem, spesielt i denne overgangen. 
GRØNN INDUSTRI: En ny plan skal gjøre det enklere å få gjennom støtte og subsidier til grønn industri i EU-landene. | Foto: AP Photo/Markus Schreiber
GRØNN INDUSTRI: En ny plan skal gjøre det enklere å få gjennom støtte og subsidier til grønn industri i EU-landene. | Foto: AP Photo/Markus Schreiber
NTB

En ny plan skal gjøre det enklere å få gjennom støtte og subsidier til grønn industri i EU-landene, melder EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

I sin tale til Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos tirsdag la von der Leyen fram grunntrekkene for en grønn industriplan som skal hjelpe de 27 landene mot målet om karbonnøytralitet i 2050.

Blant annet skal EU midlertidig tilpasse reglene sine for økonomisk støtte slik at den grønne omstillingen i industrien både kan framskyndes og forenkles. Von der Leyen varslet også at det forberedes et fond som skal støtte og finansiere industrien.

Investeringene i grønn industri skal sørge for at EU holder seg konkurransedyktige før fossiløkonomien blir foreldet, ifølge von der Leyen.

– Må samarbeide med Kina

Hun viste til prisstigninger og problemer i forsyningskjeden, som trusler mot EUs økonomi, men også påvirkning fra krefter utenfor EU.

– Vi ser aggressive forsøk på å trekke vår industrielle kapasitet bort til Kina og andre steder, sa von der Leyen.

Men Von der Leyen la også vekt på at EU må handle og samarbeide med Kina innen grønn teknologi og presse på for like konkurransevilkår, ettersom Kina dominerer innen blant annet elektriske kjøretøy og solcelleteknologi.

– Vi vil fortsatt trenge Kina og handle med dem, spesielt i denne overgangen. Vi må fokusere på å fjerne risiko i stedet for å løsrive oss fra hverandre, sa hun.

Støtte til Ukraina

Planen som von der Leyen la fram tirsdag, vil legge grunnlaget for diskusjon på EU-toppmøtet i februar.

Under talen sin forsikret hun også Ukraina om EUs støtte til det krigsherjede landet.

– Vi vil ikke svikte i vår standhaftige støtte til Ukraina, fra å hjelpe med å gjenopprettelsen av elektrisitet, oppvarming og vann, til å forberede den langsiktige innsatsen for gjenoppbygging, sa hun.

– Vi står sammen med våre ukrainske venner.

(©NTB)

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også