Macron krever «raskt og tydelig» svar på USAs statsstøtte

Inflation Reduction Act (IRA) skal dempe inflasjonen og samtidig innfri USAs mål om å halvere CO2-utslippene innen 2030.
KRITISK TIL IRA: Europa må handle, og det raskt, sier Frankrikes president Emmanuel Macron om USAs kontroversielle støttepakke til amerikansk industri. | Foto: AP Photo/Susan Walsh
KRITISK TIL IRA: Europa må handle, og det raskt, sier Frankrikes president Emmanuel Macron om USAs kontroversielle støttepakke til amerikansk industri. | Foto: AP Photo/Susan Walsh
NTB

Europa må handle, og det raskt, sier Frankrikes president Emmanuel Macron om USAs kontroversielle støttepakke til amerikansk industri.

– Vi skal gi et veldig tydelig svar. Vi må styrke vår industrielle base om vi skal forbli konkurransedyktige, sier Macron på vei inn til EU-toppmøtet i Brussel torsdag.

Der er EUs potensielle handelskrig med USA et viktig punkt på agendaen. Krisen er utløst av at Biden-administrasjonen vil subsidiere klimavennlig produksjon, blant annet i bilindustrien. Men kun amerikanske elbiler har krav på støtte.

Det har satt sinnene i kok i Europa, som frykter at europeiske bilprodusenter vil bli utkonkurrert av amerikanske.

Vil samarbeide om råvarer

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen har i et brev til EU-landene skissert en firepunktsplan for hvordan Europa kan møte utfordringen fra USA.

Blant annet foreslår hun å gjøre endringer i EUs statsstøtteregler og å hente friske midler fra to EU-fond til utviklingen av europeisk, grønn industri.

Von der Leyen vil også styrke samarbeidet med USA på kritiske råvarer.

– Jeg synes brevet fra Ursula von der Leyen peker ut en veldig god retning. Vi skal diskutere det på stats- og regjeringssjefnivå, og min holdning er klar: Jeg mener vi må reagere nå, og det skal skje med styrke, sier Macron.

I forhandlinger med USA

EU er nå i forhandlinger med USA om å finne en løsning på det von der Leyen kaller «de mest bekymringsfulle sidene» ved Biden-administrasjonens støttepakke.

– Vi skal ta diskusjonen med USA. Men vi har også behov for å handle raskt og kontant, sier Macron.

Den franske presidenten var tidligere denne måneden på besøk i Det hvite hus, hvor han gikk hardt ut mot Bidens handelspolitikk.

Målet med støttepakken, kalt Inflation Reduction Act, er å dempe inflasjonen og samtidig innfri USAs mål om å halvere CO2-utslippene innen 2030. Den ble vedtatt 16. august i år.

(©NTB)

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også