Opposisjonen etterlyser tidsplan for Fosen-utredningen

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) «ønsker å komme over i neste fase».
HAR SVART OPPOSISJONEN: Olje- og energiminister Terje Aasland blir utfordret av Rødt og SV om Fosen-saken. | Foto: Annika Byrde / NTB
HAR SVART OPPOSISJONEN: Olje- og energiminister Terje Aasland blir utfordret av Rødt og SV om Fosen-saken. | Foto: Annika Byrde / NTB

Denne uken har representanter for Rødt og SV stilt olje- og energiminister Terje Aasland om det pågående arbeidet med å følge opp høyesterettdommen i den såkalte Fosen-saken.

Som EnergiWatch har skrevet en rekke saker om, har vindkraftselskapene Aneo og Fosen Vind, i tillegg til reineierne og Sametinget, kommet med innspill på Olje- og energidepartementets utredningsplan. Planen foreslår en rekke nye utredninger, både når det gjelder beiteområder og plasseringen av vindturbinene.

Forrige uke sa departementet at det ikke var realistisk med noen ferdige utredninger før nyttår, som Nord-Fosen siida hadde bedt om. De bekreftet også at det ikke forelå noe plan for når arbeidet skulle være ferdig.

Både Aneo og Fosen Vind har tidligere sagt til EnergiWatch at de planlegger å fortsette driften som før.

«Så raskt som mulig»

Nå er det Sofie Marhaug fra Rødt som har bedt om status på utredningsarbeidet, tidsbruken, og hvordan departementet følger opp selve dommen.

Aasland sier i sitt svar at det må finnes løsninger som «står seg for ettertiden». Som departementet tidligere har opplyst til EnergiWatch, har reindriften ytret ønske om nye konsultasjoner om utredninsprogrammet.

«Jeg ønsker å komme over i neste fase, der det gjennomføres faktiske utredninger i saken, så raskt som mulig», skriver statsråden i svaret.

Avviser at dommen er satt til side

Et av de omstridte temaene i saken er om høyestrettsdommen har noen konsekvenser for hvorvidt vindturbinene skal tas ned. I januar sa justitiarius Toril Marie Øie til Adresseavisen at reindriftssamene ikke hadde anlagt sak med påstand om at vindmøllene skulle tas ned, noe som gjorde at det «falt utenfor sakens rammer».

Hilde Marie Gaebpie Gabrielsen (SV) utfordret likevel statsråden på sakens lovmessige sider, og spurte om regjeringens begrunnelse »for kunne sette konstitusjonelle prinsipper og Grunnloven til side og overprøve Høyesteretts vurderinger av hvilken konsekvenser vindkraftutbyggingen vil få for reindriften på Fosen»

«Jeg mener premisset representanten legger til grunn for sitt spørsmål ikke er riktig. Regjeringens oppfølging av Fosen-dommen er ikke i strid med Grunnloven eller konstitusjonelle prinsipper», svarer Aasland.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også