Lysere tider for kraftsituasjonen i nabolandene

Statnett beholder kraftsituasjonsskartet på «stram».
UTE AV FARESONEN: Danmark og Storbritannia frykter ikke lenger strømbrudd i vinter. Illustrasjonsbilde.
UTE AV FARESONEN: Danmark og Storbritannia frykter ikke lenger strømbrudd i vinter. Illustrasjonsbilde.

Energistyrelsen i Danmark forventer ikke lenger kontrollerte strømbrudd i vinter.

I slutten av september advarte Energistyrelsen om at uanmeldte strømbrudd kan bli nødvendig. Nå ser situasjonen lysere ut. Gassprisene har falt, strømproduksjonen har økt, været har så langt vært mildt og merkbare besparelser har senket forbruket. Derfor ser den danske Energistyrelsen nå et annet positivt syn på situasjonen.

– I utgangspunktet har vi en robust forsyningssikkerhet i Danmark, og slik det ser ut nå, forventer vi ikke at kontrollerte strømbrudd vil være nødvendig, opplyste Energistyrelsen til Børsen.

– Vinterstrømbrudd i Storbritannia er usannsynlig

National Grid har tidligere advart om strømbrudd på opptil tre timer, tre ganger i uka, blant annet på grunn av forventningene om at Frankrike ville produsere langt mindre atomkraft enn tidligere antatt, noe som vekket frykt for at landet måtte spare energi og holde tilbake eksport til Storbritannia.

Nå har John Pettigrew, sjef i National Grid, gått ut med en gladmelding om at tvungen roterende utkobling ikke lenger er sannsynlig, grunnet det milde været og at en viktig strømforbindelse til Frankrike er tilbake på nettet etter å ha vært rammet av brann. Pettigrew sa at 500 megawatt vil bli gjenopprettet denne måneden og de resterende 500 MW i desember.

«Så når vi når toppen av vinteren, vil hele to gigawatt være tilgjengelig fra den franske sammenkoblingen, noe jeg er glad for», sa National Grid-sjefen Pettigrew til The Guardian.

Pettigrew fortalte også at «det store flertallet» av kraftleverandørene i Storbritannia nå har meldt seg på en ordning for å oppmuntre husholdninger til å flytte strømforbruket sitt utenom topptider denne vinteren.

Statnett beholder situasjonen på stram

Som EnergiWatch tidligere har omtalt, viser Statnett-sjefen til at det fortsatt er et stykke opp til mediannivået for fyllingsgraden i Sør-Norge samlet sett, og påpeker at energisituasjonen i Europa fortsatt er alvorlig.

Akkurat nå er Europas gasslagre nesten fulle, men det forventes at de raskt vil tappes ned når vinteren kommer for fullt.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også