Energi Norge: – Tror det er mulig å tilby langsiktige avtaler med de rammene regjeringen har lagt

Organisasjonen jobber med medlemmene om å utarbeide en standardkontrakt for fastprisavtaler.
OPTIMIST: Energi Norge og administrerende direktør Knut Kroepelien | Foto: Energi Norge
OPTIMIST: Energi Norge og administrerende direktør Knut Kroepelien | Foto: Energi Norge

Reaksjonene fra Energi Norge kommer i etterkant av regjeringens konkretiserte rammer for fastprisavtaler for næringslivet. Her settes det maksimale prispåslaget i fastprisavtalene til 2,5 øre/kWh, pluss et fastprisbeløp på 99 kroner i måneden.

Endringene ligger til behandling i Stortinget.

Knut Kroepelien, administrerende direktør i Energi Norge, sier det er bra regelverket for det nye fastprismarkedet nå kommer på plass.

– Vi tror det er mulig for kraftprodusentene og strømleverandørene å tilby langsiktige avtaler fra årsskiftet, med de rammene regjeringen har lagt, sier Kroepelien i en pressemelding.

Ifølge meldingen jobber Energi Norge nå med sine medlemmer om å utarbeide en standardkontrakt for fastprisavtaler, slik at disse kan inngås raskest mulig når tilbudene blir tilgjengelige.

Det er fortsatt uklart hvem som skal bære risikoen dersom kunden går konkurs i avtaleperioden, understreker han.

– På dette punktet har regjeringen ikke gitt noen føringer. Det betyr at risikospørsmålet må forhandles frem i hver enkelt avtale mellom kraftprodusent og strømleverandør. Det kan både forsinke og begrense utbudet av fastprisavtaler til sluttkundene, sier Kroepelien.

Han sier også at et nytt rammeverk ikke tar bort usikkerheten som markedet fortsatt er preget av.

– Vi kan neppe forvente «Black Friday»-priser på strøm i fastprisavtalene. Krigen i Ukraina og energikrisen i Europa har skapt stor usikkerhet i kraftmarkedet. Derfor må hver enkelt bedrift nøye vurdere om de vil binde seg til en fastpris som i perioder må ventes å ligge over spotprisen. Avtalene skaper større forutsigbarhet som er bra, men innebærer også risiko.

Torsdag ettermiddag opplyser Statkraft og Fjordkraft at de bygger på et eksisterende samarbeid for å kunne tilby fastprisavtaler til flere bedrifter.

– Vi gjør nå alt vi kan for å kunne tilby fastprisavtaler til næringslivet via ulike strømleverandører. Vi forventer at det vil være en vesentlig interesse for dette i markedet, sier konsernsjef i Statkraft, Christian Rynning-Tønnesen i en pressemelding.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også