Vedum: Høyprisbidraget for kraftbransjen er midlertidig

– Høyprisbidraget er tilpasset den spesielle situasjonen vi er i, og er ikke et varig element i skattesystemet slik som grunnrenteskatten.
MIDLERTIDIG HØYPRISBIDRAG: – Høyprisbidraget er tilpasset den spesielle situasjonen vi er i, og er ikke et varig element i skattesystemet slik som grunnrenteskatten. | Foto: Hanna Johre / NTB
MIDLERTIDIG HØYPRISBIDRAG: – Høyprisbidraget er tilpasset den spesielle situasjonen vi er i, og er ikke et varig element i skattesystemet slik som grunnrenteskatten. | Foto: Hanna Johre / NTB

Ekstraskatten som kraftbransjen må betale på strømpriser over 70 øre, er midlertidig og vil bare vare ut 2024, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

– Høyprisbidraget er tilpasset den spesielle situasjonen vi er i, og er ikke et varig element i skattesystemet slik som grunnrenteskatten. Det er ikke omtalt en sluttdato i proposisjonen. Etter departementets oppfatning bør det situasjonsbestemte høyprisbidraget avvikles innen utgangen av 2024, skriver Vedum i et svar på et skriftlig spørsmål i Stortinget fra partifelle Geir Pollestad.

Det var Dagens Næringsliv som omtalte saken først.

I slutten av september la regjeringen fram forslag om å øke grunnrenteskatten for vannkraftbransjen fra 37 til 45 prosent. Samtidig gikk regjeringen inn for å innføre en ekstraskatt på 90 prosent for energiselskapene, et såkalt høyprisbidrag, på strømpriser over 70 øre per kilowattime.

Et skritt i riktig retning – men ingen løsning, mener direktør Knut Kroepelien i Energi Norge, som er vannkraftprodusentenes interesseforening.

Han peker særlig på at fornybar energi nå vil bli skattet tyngre enn olje og gass.

– Vi mener Stortinget må sende forslaget tilbake til regjeringen med krav om en ordning som henter ekstraordinære inntekter fra ulike former for energiproduksjon, ikke bare fornybar. Ordningen må baseres på inntekter over året, ikke enkelttimer. Og virkninger på disponering av vannmagasinene og kraftmarkedet må utredes og belyses skikkelig, sier Kroepelien.

(©NTB)

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les også