Kraftprodusentene i sør sparer på vannet

Kun 16 GWh produksjon fra magasiner som i stor grad kan lagre vann til tappesesongen.
NY RAPPORT: NVE har sluppet sin ukentlige kraftoversikt. Illustrasjonfoto.
NY RAPPORT: NVE har sluppet sin ukentlige kraftoversikt. Illustrasjonfoto.
NTB og Lars Heltne

Det innrapporterte produksjonsvolumet, 417 GWh, utgjør omtrent 43 prosent av total kraftproduksjon i sørlige Norge i uke 39. Det er kun vannkraft-produsentene som må levere inn denne oversikten.

«Dette er den laveste andelen av totalproduksjonen som har vært siden rapporteringsordningen startet», heter det i den nyeste ukesoversikten fra Noregs vassdrag- og energidirektorat (NVE).

Den totale kraftproduksjonen i sørlige Norge, altså i prisområdene NO1, NO2 og NO5,. var 961 GWh i uke 39. Dette er omtrent det samme som uken før.

Nettoimport

Det kommer også frem i rapporten om kraftsituasjonen at Norge var nettoimportør av kraft i forrige uke, for femte uke på rad. I denne perioden økte importen fra Danmark og Sverige, mens importen fra Storbritannia gikk ned.

I prisområdene for Midt- og Nord-Norge (NO3, NO4), økte kraftprisene, med en makspris i Midt-Norge på over 200 øre/kWh. Dette skyldtes såkalte forbrukstopper tidlig på morgenen, samt lav vindproduksjon.

Fortsatt lav fyllingsgrad

Onsdag slapp også NVE den ukentlige magasinstatistikken. Den viser at fyllingsgraden i Øst-Norge var i uke 39 på sitt laveste de siste 20 årene. Nivået totalt i Norge økte med 1,5 prosentpoeng fra uken før.

I Øst-Norge lå fyllingsgraden på 76,1 prosent, opp 7,2 prosentpoeng fra uken før, men likevel altså lavere enn det som er normalt i uke 39 de siste 20 årene.

Samlet sett lå fyllingsgraden i vannmagasinene i Norge på 69,4 prosent ved utgangen av forrige uke, altså uke 39. Det er en økning på 1,5 prosentpoeng fra uken i forveien.

Normalen de siste 20 årene har vært et nivå på 82,6 prosent på denne tiden av året. Det er fyllingsgraden i magasinene i Øst-Norge som trekker ned.

I Sørvest-, Midt- og Vest-Norge lå fyllingsgraden også under det som er normalen for denne tiden av året. For magasinene i Sørvest-Norge lå nivået på 53,1 prosent, opp 2,5 prosentpoeng fra uken før. I Midt-Norge lå nivået på 81,1 prosent, ned 1,4 prosentpoeng fra uken før. I Vest-Norge lå nivået på 72,3 prosent, opp 2,1 prosentpoeng fra uken før.

I Nord-Norge lå fyllingsgraden over det som er normalen for denne tiden av året. Der lå nivået på 87,2 prosent, ned 1,3 prosentpoeng fra uken før.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også