EU-kommisjonen åpner for pristak på gass

Ursula von der Leyen ønsker forhandlinger om priskutt med land som selger naturgass
PRISTAK PÅ GASS: Ursula von der Leyen ønsker forhandlinger om priskutt med land som selger naturgass | Foto: Anders Lie Brenna
PRISTAK PÅ GASS: Ursula von der Leyen ønsker forhandlinger om priskutt med land som selger naturgass | Foto: Anders Lie Brenna
NTB

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen vil vurdere et pristak på importert gass og ønsker forhandlinger om priskutt med land som selger naturgass.

Von der Leyen sa onsdag at en makspris på gass som brukes til å produsere strøm, kan være et første skritt.

– Men jeg tror vi også må se på gassprisene utenfor strømmarkedet, la hun til.

Von der Leyen tok også til orde for at EU i fellesskap kan importere gass. Videre ønsker hun forhandlinger om priskutt med land som produserer naturgass.

Norge er blitt den største leverandøren av gass til EU etter invasjonen av Ukraina og Russlands kutt i gassleveransene til land i EU. Petroleumsinntektene til den norske staten har økt kraftig etter at gassprisene har gått i været.

Forslag om å sette et pristak på gassen er gjentatte ganger blitt avvist av den norske regjeringen.

– Pristak hjelper ikke når hovedutfordringen er energiknapphet, sa olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) til NTB i forrige uke.

Han sa at Norge veldig tydelig har kommunisert at et pristak vil virke mot sin hensikt.

Mange av EU-landene som kjøper den norske gassen, ser annerledes på det. 15 EU-land tok til orde for et pristak i et brev sendt til EUs energikommissær Kadri Simson i forrige uke.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også